Erős csapattal indul az RMDSZ Hargita megyében a parlamenti választásokon

Ma délben tette le Csíkszeredában, a Megyei Választási Bizottsághoz a Szövetség Hargita megyei jelöltjeinek dossziéit Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Borboly Csaba, a Csíki Területi Szervezet elnöke, Tánczos Barna szenátorjelölt, Korodi Attila és Antal István képviselőjelöltek.

A dossziék benyújtását követően Kelemen Hunor szövetség elnök elmondta, összesen 452 kerületben indít a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselő- és szenátorjelölteket.

“Minden egyéni választókerületben indítunk jelölteket, mert minden, az RMDSZ-re leadott szavazat magyar mandátumot jelent, így minden egyes magyar szavazat számít” – szögezte le Kelemen Hunor.

A Hargita megyei jelöltek kapcsán a szövetségi elnök biztosította a jelenlévőket, erős csapat állt össze, a hangsúlyos jelenlétre pedig szükség lesz december 9-e után a parlamentben.

“A jövő esztendőben olyan fontos kérdésekre ad választ Románia, mint az alkotmánymódosítás, vagy a fejlesztési régiók átszervezése. Nem mindegy, hogy Székelyföld egyetlen fejlesztési régió része lesz, vagy szét fogják osztani 3-4 román fejlesztési régió között. 2013-ban sor kerül a közigazgatási reformra, és lesznek olyan gazdasági intézkedések – az adóreformot is beleértve -, amelyek meghatározzák a jövőteremtés útját, irányát az elkövetkező esztendőkben. Szeretnénk előre lépni a kollektív jogok és a nyelvhasználat terén, de a kulturális és területi autonómia is mind-mind olyan programpontok, amelyeket képviselni kívánunk az elkövetkező négy esztendőben” – mondta a szövetség elnök.

Kiemelkedő fontosságúnak nevezte ugyanakkor az RMDSZ által az Európai Néppárt Kongresszusán elért áttörést a nemzeti kisebbségek védelme ügyében, hiszen a Néppárt minden egyes tagszervezete támogatta az RMDSZ által írt és benyújtott kisebbségvédelmi javaslatot, amely az őshonos kisebbségek védelmére egy nagyon fontos célt határoz meg: egy olyan európai uniós szintű keretszabályzat elfogadását, amely kötelező érvényű lesz az EU-s tagállamok számára.

Az erdélyi magyar politikai pártokkal való összefogás kapcsán Kelemen Hunor úgy vélekedett, az EMNP részéről nem fogalmazódott meg őszinte szándék az összefogásra, csupán ártani akarnak.

“A pártalapítás, és annak a logikája – minden híreszteléssel ellentétben – az első pillanattól kezdve számunkra világossá tette, hogy ők nem kívánnak együttműködni, ők versenyezni akarnak. Az RMDSZ azonban továbbra is az összes romániai magyar embert képviseli, a parlamentben épp úgy, mint az önkormányzatokban. Akkor is, ha ránk szavaztak, de akkor is, ha nem. Mert ez a kötelességünk. Mert mi nem a pártokkal, hanem a magyar emberekkel fogunk össze. Ez az igazi összefogás. Ez az igazi szövetség.” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

„Egy olyan csapatnak az indulásánál vagyunk jelen, amely a Hargita megyei, székelyföldi érdekek képviseletét hathatósan fenn tudja tartani az elkövetkező négy évben is” – hangsúlyozta Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetnének elnöke.

Hozzátette, az RMDSZ-nek erős parlamenti képviseletre van szüksége, amely fenntartja a székely termékek széleskörű értékesítését, az életminőség javításán és a fenntartható fejlődésen dolgozik. „Ezért nekünk olyan módon kell részt vennünk a választásokon, hogy erős parlamenti frakciónk legyen, nélkülünk döntést ne lehessen hozni december 9-e után” – szögezte le Borboly Csaba.

„Mezőgazdasági államtitkárként alaposan megismertem a vidék problémáit, láttam, tudom, mivel küszködnek a székely gazdák. Elsősorban azért indulok szenátori mandátumért, hogy a törvényhozásban is képviselni tudjuk a székely vidék érdekeit, a székely fejlődő városok érdekeit, és persze a székely gazdák érdekeit” – nyilatkozta Tánczos Barna szenátorjelölt. Elmondta, „munkahelyteremtés és vállalkozásfejlesztés szempontjából nagyon fontos az, hogy megfelelő képviseletünk legyen a parlamentben akkor, amikor a 2014-2020-as, új uniós pályázati szakaszt készítjük elő. Biztos vagyok benne, hogy a Székelyföld érdekeit csak az RMDSZ tudja hatékonyan képviselni.”

Korodi Attila, aki az 1-es számú képviselői körzetben indul újabb mandátumért, jelölési dossziéja letétele után így nyilatkozott: „Csíknak eddig is erős képviselete volt, ami egy kisrégió esetében nagyon fontos. December 9-én ennek az erős képviseletnek a folytonosságát kell választanunk.” Hozzátette, az eddigi évekhez hasonlóan ezután is csapatban, hittel, munkával, tudással kíván tevékenykedni a kerületében élő emberekért.

A 3-as számú körzet képviselőjelöltje, Antal István leszögezte, a megkezdett munkát folytatni kell. “A következő négy évben nagy változásokra számíthatunk azon a területen, ahol az elmúlt húsz évben tevékenykedtem, az ipar és szolgáltatások terén. A gazdasági kérdések egyre inkább előtérbe kerülnek, hiszen Európa is előbb-utóbb ki kell lábaljon a válságból. Vannak olyan törvénytervezetek az ipar, az infrastruktúra és a szolgáltatások terén, amelyek Székelyföld számára is nagyon fontosak, és amelyekről a jövőben döntenek ” – hangsúlyozta a politikus.

Moldován József, a 4-es számú körzet képviselőjelöltje elmondta: „szükség van a közös tervezésre, szükség van a közös arculat megteremtésére, amely a körzeten belüli települések sajátosságaiból áll össze, és ezt kell elindítani a fejlődés útján. Ezt fogjuk megtenni a következő négy évben”.