Érmihályfalvi fotósok kiállítása Rimaszombaton

Az érmihályfalvi delegáció Fülek váránál
Az érmihályfalvi delegáció Fülek váránál
Bihar megye – Március közepén nyílt meg Rimaszombat egyik galériájában az érmihályfalvi Érmellék 2009 Fotóklub kiállítása. Az érmellékiek tárlatára sokan voltak kíváncsiak a Felvidéken.

 

 

Az érmihályfalvi fotóklub delegációja nem először járt nemrégiben a Felvidéken, hiszen Érmihályfalva és Tornalja testvérvárosok, ennek köszönhetően “szökkent szárba” az Érmellék 2009 Fotóklub és a Gömöri Fotóklub kapcsolata. A felvidékiek is többször jártak már az Érmelléken, most az ittenieken volt a sor. Az érmihályfalviak négytagú delegációját – dr.Kovács Emese, Szalai Ilona, Bíró Károly, illetve az utazás költségét támogatóként felvállaló klubtag Crisan Sándor – a fogadó klub vezetője, Benedek László látta vendégül balogtamási otthonában. A kiegészítő programról is gondoskodott: meglátogatták Fülek várát, melynek egyik bástyatornyában a házigazda klub egyik vándorkiállítását lehetett megtekinteni, illetve ellátogattak egy helyi fotószalonba is.

 

Bemutatkoztak

 

Bíró Károly, az Érmellék 2009 Fotóklub elnöke elmondta: az ottani viszonyokra jellemző, hogy a családi vállalkozásként működő “fotóüzem” állandó támogatója a helyi fotóklubnak. Az érmihályfalviak kiállítása a rimaszombati Három Rózsa Kávéház galériájában kapott helyet. A kávéház tulajdonosa is szponzora a gömöri klubnak, kiállítások rendszeres megrendezésével. A kiállítás megnyitóján Bíró Károly, miután megköszönte a meghívást és a vendéglátást, bemutatta a klubot, illetve az Érmelléket. A klubvezetőtől megtudtuk, meglepően sokan voltak kíváncsiak kiállításukra, hasonló érdeklődést tapasztaltak már korábbi ottjártukkor is. Például rendszeres tárlatlátogatók az ottani nyugdíjas klub tagjai, akik a fotóművészet terén tanúbizonyságot tettek jártasságukról is. Érmihályfalva testvérvárosának, Tornaljának polgármestere is Rimaszombatra utazott az eseményre, sőt, a viszonylag közeli Egerből is megérkezett az ottani fotóklub két vezetője.

 

Gratuláltak a kiállításhoz

 

A vendéglátók meglepetésként megszólaltatták azt a hanghordozót, amit itteni látogatásukkor kaptak, melyen Fráter Lóránd nótáskapitány adja elő a Krasznahorka büszke vára… című dalt. Ennek szomorú aktualitást adott, hogy pár nappal korábban égett le a vár tetőzete, így nem csoda, ha a dallamok sok megjelent szemébe könnyeket csaltak… A kiállítást látva sokan gratuláltak az Érmellék 2009 Fotóklubnak, és dicséretre méltónak találták elhivatottságukat, tudtuk meg Bíró Károlytól, aki hozzátette: a “vendégségben” tapasztaltakat jól tudják majd hasznosítani további munkájuk során.

Rencz Csaba