Érmihályfalvi EMNP: irodát avattak, és bejelentéseket tettek

Érmihályfalvi EMNP: irodát avattak, és bejelentéseket tettek
Szombat délután az érmihályfalvi Polgármesteri Hivatal régi épületében felavatták az Erdélyi Magyar Néppárt területi irodáját, melyben azon melegében sajtótájékoztatót is tartott Tőkés László, Toró T. Tibor és Zatykó Gyula.

 

Ifj.Szilágyi Ferenc, az EMNP helyi elnöke emlékeztetett, hogy 4 éve ugyanott ugyanazok a személyek az MPP-székhelyeként avatták fel ugyanazt a helyiséget. Az akkori MPP-tagok nagy része az EMNP-tag lett, az irodát pedig szerették volna az érmelléki Demokrácia Központtá tenni, de az RMDSZ-többségű Helyi Tanács nem járult hozzá – ezért “kik kellett költözzenek saját irodájukból, és albérletbe kényszerültek”. Az új, de most is RMDSZ-többségű képviselő-testület megszavazta, hogy az EMNP megkapja a helyiséget saját területi irodának, így “visszaköltözhettünk saját irodánkba”, mondta ifj.Szilágyi Ferenc. Büszkén tette hozzá: országos szinten is az érmihályfalvi az első területi iroda, melyet önkormányzati döntés nyomán vehetnek birtokba, és ezért köszönetet is mondott az ebben együttműködő RMDSZ-nek. Az avatószalagot Tőkés László és Toró T. Tibor vágta át, majd ugyanők – Zatykó Gyulával kiegészülve – mindjárt sajtótájékoztatót is tartottak.

Összefogás, ha lesz kivel

A rögtönzöttnek mondott eseményen először egy nyilatkozatot adtak át a sajtósoknak, melyben Tőkés László tiltakozik az ellen, hogy Seres Dénes parlamenti képviselő a zilahi esperesi hivatalba hívta a lelkészeket, úgynevezett megbeszélésre, az elmúlt hónapban. Az EP-képviselő ennek kapcsán úgy vélte, “elérkezett az idő, hogy újra hallassa hangját egyházi ügyekben”, mert az a dokumentum a régi időket idézi, amikor pártfunkcionáriusok jártak el így a lelkészekkel. Példaként említette, hogy Bihar megyében is sor került hasonló konzultáció-sorozatra. Ezekre hivatkozva felhívta a lelkészek figyelmét: ne feledjék, hogy “kiszabadultunk a diktatúrából, és ne hódoljanak be egy újabbnak”. Szerinte az RMDSZ nem akarja a nemzeti egységet, saját programjának alapelveit is elárulta. Wilfried Martens elnöknek az Európai Néppárt bukaresti ülésén elhangzott kijelentését – az RMDSZ körül kell kialakítani a romániai magyarok egységét – úgy értékelte, hogy az Kelemen Hunor RMDSZ-elnök sugallatára fogalmazódott meg. Tőkés László végezetül leszögezte: romániai magyar összefogás akkor lesz, ha lesz kivel összefogni.

Felhívás egyeztetésre

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke elsőként megköszönte a helyieknek a két napos rendezvény megszervezését. A továbbiakban ismét kifejtette álláspontjukat az úgynevezett 6-3-as alternatív választási küszöbről. Nézete szerint “az RMDSZ már gyakorlatilag bejutott a bukaresti törvényhozásba”, de erre az EMNP-nek is esélye van 6 képviselői és 3 szenátori mandátum megszerzésével, amivel minőségi változást vinnének a bukaresti magyar politizálásba. Bejelentette: 2-3 napon belül kialakulhat stratégiai szövetségük az MPP-vel, de továbbra sem vetik el az RMDSZ-szel történő együttműködést sem. Éppen ezért ezúttal intézett felhívást Kelemen Hunor RMDSZ, és Bíró Zsolt MPP elnökökhöz: október 25-én, a Kolozsvári Nyilatkozat kiadásának 20. évfordulóján, találkozzanak újra a nevezett városban, egyeztetésre. Zatykó Gyula partiumi EMNP-régióelnök is tett bejelentést: Észak-Biharban a szenátori tisztségért Szilágyi Zsoltot, míg a parlamenti képviselői tisztségekért Csomortányi Istvánt és Nagy József Barnát indítják jelöltként.

Rencz Csaba