ERDON Helyi hírek

2008.11.27. 13:40

Szeminárium az Eures portálról

<p>Bihar megye - Csütörtökön 10 órától szemináriumot tartottak a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökségen az Európai Tanács által finanszírozott Eures nemzetközi munkahelykereső portálról.</p>

A szemináriumra hivatalosak voltak mindazok, akik külföldön, valamelyik EU tagországban szeretnének munkát vállalni, a külföldi munkavállalás monitorizálásában érdekelt közintézmények vezetői, mint például a Nyugdíjhivatal és a Munkafelügyelőség vezetője, a Prefektúra, a Megyei Tanács, a Nagyváradi Egyetem és különböző cégek képviselői.

Dorel Draghici a Fogalalkzotatási Ügynökség igazgatója tömören ismertette az Eures portál lényegét: ez egy mindenki számára hozzáférhető internetes portál, melyről információ szerezhető az uniós országok munkahelyzajánlatairól, az ottani élet-és munkafeltételekről és egyebekről.  Az Eures portál 28 országot fed le, a portált felekeresőket több, mint 700 tanácsadó segíti Európaszerte 25 nyelven, ingyen. Az adatbázist naponta frissítik. A portálon munkáltatók is jegyztethetik magukat. Az Eures portálra CV-jüket is feltehetik a  munkahelykersők.

A Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynöksége adtai szerint az Euresen keresztül megyénkből eddig 228 személy keresett önállóan munkahelyet külföldön, közülük 114 liceumi, 18 pedig egyetemi végzettséggel. Többnyire Angliába Spanyolországba Olaszországba és Németországba vágytak. Közxülük 70 személyenek sikerült munkaszerződést kötnie. A külföldön munkát keresők száma egyre csökken. Szeptemberben már csak két, novemberben pedig 4 személy jelentkezett.

A Foglalkzotatási Ügynökség Támogatásával 256 külföldön munkát keresőnek küldték le a szerződést, de csak 195 jelentkezett utána.

A gazdasági válsággal egyre több külföldön dolgozó román állampolgárnak szűnik meg a munkahelye. Ők munkanélküli segélyre jogosultak, amit ha haza költöznek, itthon is felvehetnek. Sokan éltek máris ezzel a lehetősséggel. Csupán Spanyolországból 135.000 személy költözött haza a gazdsági krízis megjelenése óta. A külföldi munkanélküli segély összege eléri a 600-700 eurót, mondta Dorel Draghici igazgató.

Albert Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!