Érmellék bortérképre kerüléséért

A főszervező fogadja az érkező debreceni polgármestert (jobbra)
A főszervező fogadja az érkező debreceni polgármestert (jobbra) - © A főszervező fogadja az érkező debreceni polgármestert (jobbra)
A debreceni polgármester is a bihari megyeszékhelyre látogatott péntek este. Ugyanis Erdély és Partium újabb nagyszabású borbálja zajlott akkor Nagyváradon, a Vura Vinotéka és a Nagyváradi Borbarátnők Társasága szervezésében.

Általában – legalábbis információink szerint – nagyon ritkán tesz eleget bálokra, partikra szóló meghívásoknak a debreceni polgármester, de ezúttal kivételt tett, mivel nemcsak hivatalosan, hanem személyesen is megkeresték. Így végül ő is ellátogatott a múlt hét végén Nagyváradra. Az apropót az adta, hogy itt, a PKE dísztermében tartották Erdély és Partium második nagyszabású borbálját. A meghívottak között volt tehát dr. Papp László, Debrecen város polgármestere fővédnöki minőségben, dr. Mészáros Gabriella borszakértő, nemzetközi borakadémikus. A védnöki tisztet Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa töltötte be. Már eleve zenével várták a vendégeket, majd dr. Papp László, Debrecen város polgármestere, fővédnök köszöntőjében elmondta: szívesen tett eleget a meghívásnak, már csak azért is, mert a két település testvérváros. Az elöljáró a rendezvényre érkezve a sajtósok kérdéseire is válaszolt, többek között arra is, miért jött el. “Nagyváradon ambíciózus magyar közösség van, és Debrecennel a földrajzi közelség mellett egy erős érzelmi kapocs is összeköt bennünket. Hiszen természetesen Bihar régió magyarsága a fő összekötő erő itt. És van még valami, nevezetesen az egykori érmelléki borvidék. Ha visszarévedünk picit a történelembe, akkor arról a vidékről úgy beszélhetünk, mint Debrecen szőlőskertjéről. Nem tudom, ez Nagyváradon hogy hangzik, de Debrecenben jól. A 19. században, a 20. elején nem is volt igazán olyan tehetős debreceni gazda, akinek ne lett volna pincészete az Érmelléken. Nagyon fontos a cívisváros számára, hogy Nagyvárad és a térség magyarsága erősödjön, és ez a mai alkalom jó arra is, hogy egy kis támogatást adjak, érzelmileg mindenképpen, de ha tudunk, más módon is” – mondta.

Konkrétumok

Egy másik kiemelt vendég volt Maurer Oszkár borász, aki kérdéseinkre elmondta: az Érmelléken felmérték az ágaztat helyzetét. “Főleg az ottani termelők igényeinek megfelelően, hogy a fejlődés, a minőségi borok készítésének céljából milyen eszközökre és más segítségre van szükség. Felettébb fontos az, hogy legyen egy laboratórium, ahol bevizsgálják a helyi borokat. A tulajdonságaik megismerése magát a gazdát is segíteni fogja, tudni fogja például, mikor kell kénezni, vagy más műveleteket elvégezni, hiszen sokszor fölöslegesen túlzásba esnek és túl sok ként tesznek bele. A bornak erre nincs is szüksége. Mi alapszinten segítünk majd e téren, a tájékozódásban, kénmérés, alkoholfok-mérés, savmérés tekintetében, mert ezek a fő pontok. Emellett pedig a szaporítóanyagokban is segítünk, most ott tartunk, hogy érmelléki bakatort oltattuk, több száz oltványt osztunk szét tavasszal a gazdáknak, ingyen. A cél, hogy az őshonos fajták eljussanak azon termelőkhöz, akik érdekeltek a munkában. A Kárpát-medencében szerintem egyetértés van a borászok között abban, hogy az őshonos szőlőfajta jelenti a felemelkedés lehetőségét” – fejtette ki.

A bált tető alá hozók részéről Pálfi Noémi főszervező a sajtónak elmondta: “A cél a minőségi borok kultúrájának előmozdítása mellett ezúttal az Érmellék vonatkozó helyzetének megtárgyalása. Ugyanakkor gyűjtést is szervezünk, hogy ezzel is segítsünk a gazdáknak abban, hogy kiemelkedjenek, Európa bortérképére felkerülhessenek. Nemrégiben fórumot tartottunk Diószegen, szakmai egyeztetsen mondtuk el, mi milyen segítséget tudunk ajánlani, és jól fogadták. A bakator-tőkék és a labor mellett például tanfolyamra tudunk küldeni néhány embert. Mindemellett persze arra is jó a bál, hogy a résztvevők szocializálódjanak és jól érezzék magukat”.
Elegancia és változatos programok jellemezték a rendezvényt. Az ünnepi műsor során Paul Constantinescu Régi dal című művét előadta Pálfi Boróka fuvolán, és Liszt Ferenc VI. Magyar Rapszódiáját Ilisz Dominik zongorán. Laborfalvi Soós Béla énekszámai, és a Nagyváradi Csillagocska Néptáncegyüttes táncelőadása színesítették az estét. A bálon svédasztalos ellátás volt, hideg-meleg ínyencségek, a Partiumi Keresztény Egyetem Arany János Kollégiumának konyhája részéről. Ugyanakkor tombola, árverés, borkaszinó is szerepelt a mulatság programjában.

Szeghalmi Örs