ERGO Network találkozó Váradon

Bihar megye – A Ruhama alapítvány március 1-3-án megszervezi Nagyváradon az European Roma Grassroots Organization ( ERGO) Network európai hálózathoz tartozó roma tagszervezetek találkozóját.

Az említett nemzetközi szervezet titkársága Utretchtben (Hollandia) működik. A találkozóra a Romák Nevelési Központjában kerül sor, mely Nagyváradi Egyetem területén található, és részt vesz rajta a Spolu International Fundation igazgatója Ruus Dijksterhus valamint az ERGO főtitkára Valeriu Nicolae is.

2007 decemberében az ERGO képviselői talákoztak Fratto Frattini európai jogbiztossal és az európai munkaügyi és esélyegyenlőségi biztossal, Vladimir Spidlaval és egy jövendőbeli romaintegrációs politikáról tárgyaltak. Az ERGO képviselői többször találkoztak az EU parlamenti képviselőkkel is, melynek következtében 2008 január 31-én megszületett Egy európai roma politika felé elnevezésű határozat. A nagyváradi találkozón a 2008-as évi ERGO tevékenységéről fognak tárgyalni és elemzik a romák helyzetét európai viszonylatban.

AZ ERGO hálózathoz hollandiai, romániai, csehországi törökországi, bulgáriai, macedóniai, albániai, szlovákiai és moldáviai civil szervezetek tartoznak. A hálózatot Valeriu Nicolae roma származású diplomata vezeti, aki az Európai Bizottság tagja és európai roma szakértő. Az Európai Bizottság rendszeresen konzultál szociális inklúzó és csatlakozási kérdésekben az ERGOval. A Ruhama alapítvány egy éve lett az ERGO tagja a Bihar megyében általuk futtatott sikeres roma inklúziós program következtében. Az ERGO priorításai közzé tartozik egy európai szintű roma inklúziós politika kidolgozása, a roma humán erőforrás növelése, a roma közösségek felelősségérzetének növelése és a roma közösségek megbélyegzésének megszüntetése.