Érettségi: túl az anyanyelvi írásbelin

Érettségi: túl az anyanyelvi írásbelin
Ismét kizártak egy fiatalt az érettségiről. A keddi, anyanyelvi próbát nem tartották nehéznek azok, akik magyar nyelvből és irodalomból vizsgáztak, s ezúttal sem voltak fennakadások.

Nem voltak különösen nehezek a tételek, bár akadt, akit az utolsó pont váratlanul ért – mondta több érettségiző kedden, a magyar nyelv és irodalom írásbeli próbát követően. A tételeket ismét le kellett adniuk, úgyhogy a vizsgázóktól tudakoltuk meg a feladatokat. Első tételként Radnóti Miklós Virágének című versét kellett elemezniük megadott szempontok alapján. Második tételként Nyáry Krisztián egyik művének egy részletét kapták, melynek alapján különböző kérdésekre kellett válaszolniuk – például meg kellett állapítaniuk, illetve indokolniuk a kommunikációs funkciókat, a szöveg alapján meg kellett határozniuk a különbségeket az internetes kommentek és az életrajzok között, továbbá le kellett írniuk véleményüket az internetes ismeretmegosztásokról. Harmadik tételként egy XX. századi drámát kellett értelmezniük és elemezniük – mint megtudtuk, többen Örkény István Tóték című művét választották.

Szólt a telefon

Amúgy ez a megmérettetés is idejében kezdődött el és fennakadások nélkül zajlott, mondták a nagyváradi Ady Endre Középiskolában érettségizők.

Amint Claudiu Damiantól, a Bihar megyei Tanfelügyelőség szóvivőjétől megtudtuk, az anyanyelvi írásbelire Bihar megyében 783-an iratkoztak fel és 754-en jelentek meg a vizsgán, 29-en pedig hiányoztak. Egy fiatalt, aki a margittai Octavian Goga főgimnáziumban létesült vizsgaközpontban érettségizett, kizártak, mivel a vizsga alatt csengett a telefonja. Amint a szóvivő elmondta, a mobilokat kötelezőképpen ki kell kapcsolni és le kell adni a vizsga idejére. Nem tudni, hogy mennyire súlyosnak minősíti ezt a kihágást az illető központ vizsgabizottsága és az illetőnek lesz-e joga feliratkozni a következő szesszióra, vagy nem vehet részt a következő két érettségi szesszión. Bihar megyében egyébként ez a harmadik ilyen eset. Amint arról már beszámoltunk, az első, hétfői próba során a margittai Horea Műszaki Líceumban, illetve a váradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban létesült vizsgaközpontokból zártak ki egy-egy érettségizőt.

Szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból zajlik írásbeli megmérettetés – azaz matematikából, vagy történelemből. A matematika-informatika szakok kapják az úgynevezett I. típusú tételeket, míg a természettudományi szakon végzettek a II. típusúakat, melyek rendszerint valamivel könnyebbek, történelemből pedig a humán szakok elvégzői vizsgáznak. Egy nap szünet következik, majd pénteken a szak szerinti választott tantárgyból vizsgáznak az érettségizők. Az óvások előtti eredményeket július 8-án, hétfőn 12 óráig függesztik ki, s 12 és 16 óra között lehet megóvni az eredményeket. A végső pontszámokat július 12-én, pénteken teszik közzé.

Neumann Andrea