Eredménytelenül zárultak az európai főügyész kijelölését célzó tárgyalások, csak az EP-választások után születik döntés az ügyben

Eredménytelenül zárultak az európai főügyész kijelölését célzó tárgyalások, csak az EP-választások után születik döntés az ügyben
Eredménytelenül zárultak a jövendőbeli európai főügyész kijelölését célzó tárgyalások az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács küldöttségei között, így csak a május 23-a és 26-a között tartandó EP-választások után dől el, hogy Laura Codruţa Kövesi volt román korrupcióellenes főügyész vagy a francia Francois Bohnert töltheti be a tisztséget.

Az Európai Parlament egyik sajtószóvivője szerdán azt mondta, az EP-küldöttség úgy döntött, hogy három sikertelen egyeztetés után a negyedik tárgyalási fordulót nem tartják meg, így a választások után felálló új Európai Parlamentnek kell majd eldöntenie, miként jár el a továbbiakban. “Az EP új tagjai vagy elölről kezdik a teljes eljárást, vagy folytatják a tárgyalásokat a jelenlegi megbízás alapján” – fogalmazott a szóvivő.

Az EP és az Európai Tanács megbízott képviselői három alkalommal – március 20-án, március 27-én és április 4-én – ültek tárgyalóasztalhoz, hogy közös megegyezéssel döntsenek az európai főügyész személyéről.

Az április 4-i egyeztetésen az EP illetékesei ismét támogatásukról biztosították Laura Codruţa Kövesi jelöltségét az európai főügyészi tisztségre, ugyanakkor felszólították az Európai Tanácsot, hogy vizsgálja felül álláspontját. A Tanács később közölte, hogy továbbra is a francia Jean-Francois Bohnert kinevezését támogatja, és javasolta, hogy az eredetileg május 10-ére kitűzött negyedik egyeztetést a Brexitnek szentelt rendkívüli ülés miatt napolják el 12-ére.

www.agerpres.ro