Eredménytelen tanácskozás

A Szatmár Megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Hivatal tegnap szimpoziumot szervezett szőlő– és gyümölcstermesztők számára. A résztvevők közül kevesen kérnek EU–s támogatást.

Tegnap, a szatmárnémeti Sváb Házban, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Hivatal és az osztrák Inderst Kft. szervezett szimppoziumot a gyümölcs– és szőlőtermesztők számára. Az osztrák szakemberek ottani eredményeikről számoltak be, példát mutatva arra, hogy mit kell tenni azért, hogy Romániában is megvalósuljanak azok a tervek, amelyeket nyugati országokban már rég működnek.

 Előadások

 Nagy István, egy nagyváradi gyümölcsészeti cég tulajdonosa, Michael Ishda, egy ausztriai csemetés tulajdonosa tartott előadást arról, hogy milyen eredményeket értek el a befektető vállalkozók. Közülük sokan több éve végeznek fejlesztéseket gyümölcsöskertek és szőlősök felújításán és a megszünt területek újraültetésén. Nagy Gábor közgazdász az ökobeton felhasználásának fontosságára hívta fel a hallgatók figyelmét. Romániában jelenleg közel tíz ezer hektár területen tárolnak hőerőművekből származó kernyét. Ezek alkalmasok arra, kötőanyagok adagolásával  olcsübb, de jobb minőségű utakat építhetnek. Az ilyen anyagokból készült utak elkészítése gyorsabb, több rá a garancia és a minőségen sem lehet vitatkozni. A szimpóziumon ott voltak egy cég képviselői is, akik gyümölcs és szőskertekben villanyhálózatokat kezdik elkészíteni, közben közvilágítást és más gyümölcsösökben és szőlősökben szükséges villamossági munkálatokat is végeznek.