Eredménytelen parlamenti vitanap az oktatásról

Az ellenzék úgynevezett egyszerű indítványának elutasításával ért véget kedden a bukaresti képviselőházban az oktatás helyzetéről rendezett vitanap.

Romániában az ellenzék egyszerű indítvány beterjesztésével kezdeményezhet vitanapot a parlamentben az általa kifogásolt kormányzati szakpolitikákról. Ha a vita végén rendezett szavazáson a képviselők elfogadják az indítványban megfogalmazott bírálatot, akkor ezzel az ágazati politika megváltoztatására kötelezik a kormányt és ez többnyire a szaktárca vezetőjének leváltását is maga után vonja.

A Demokrata Liberális Párt (PDL) egyebek közt a szakmai érettségi bevezetése miatt kezdeményezte Ecaterina Andronescu oktatási miniszter leváltását, ám a vita végén az indítványt a képviselők 153-67 arányban, tíz tartózkodás mellett leszavazták.

Az utóbbi két év katasztrofális érettségi eredményei után a szakmai érettségivel azoknak a fiataloknak akar alternatívát nyújtani a kormányzat, akik nem akarnak egyetemre menni. A PDL szerint azonban a súlytalan, valódi tudás nélkül megszerezhető oklevelekkel a kormányzó Szociál-liberáls Szövetség (USL) az érettségi vizsgán elbukott diákok és szüleik szavazatait akarja megvásárolni, ahelyett, hogy munkára, a tudás és a szellemi értékek megbecsülésére nevelné az ifjúságot.

Raluca Turcan PDL-képviselő felidézte, hogy 2011-ben, amikor első ízben rendeztek “korrekt” érettségit Romániában és keményen felléptek a puskázás ellen, akkor Andronescu – még ellenzéki képviselőként – azt kezdeményezte, hogy a vizsgát elbukó diákokat is engedjék beiratkozni az egyetemre. A képviselő szerint a miniszter ezzel is azt bizonyította, hogy a puskázók és plagizálók oldalán áll.

A vita során több PDL képviselő – az oktatás becsületének, és az oklevelek értékének helyreállítására hivatkozva – Victor Ponta miniszterelnököt is támadta. Azt kérték Andronescutól, hogy – a Bukaresti Tudományegyetem kérésének helyt adva – fossza meg doktori címétől Victor Ponta miniszterelnököt, aki az egyetem etikai bizottsága szerint másolta doktori disszertációja jelentős részét.

Az oktatási miniszter a vita során rámutatott, hogy az általa vezetett minisztérium a PDL kormányzása idején elfogadott oktatási törvényt alkalmazza és a minisztérium etikai testülete a törvényt betartva mentette fel Pontát a plágiumvád alól. Másrészt a kormánynak megoldást kellett találnia arra, hogy “az új érettségi rendszer 150 ezer középiskolai végzőst tett munkanélkülivé”. Andronescu szerint a szakmai érettségi nem rontja a hagyományos érettségi oklevél hitelét, viszont lehetőséget teremt arra, hogy azok a fiatalok, akik nem akarnak tovább tanulni, felkészültségi szintjüknek megfelelő szinten találjanak állást a munkaerőpiacon.

Az ellenzéki egyszerű indítvány elvetésétől függetlenül a szakmai érettségiről szóló jogszabályt még ki kell hirdetnie Traian Basecu államfőnek ahhoz, hogy az idei középiskolai végzősök számára választási lehetőséget jelentsen.

Címkék: ,