Eredményt értek el a sajtó segítségével

Bihar megye – A Körösök Vízügyi Igazgatóság októberben megszigorította megyénk folyóvizei mentén az ellenőrzést, hogy meggátolják az illegális szeméttárolást a vízpartokon.

Nagyvárad-Különösen súlyos volt a helyzet a Sebes Körös Sinteza vállalattól lefelé terjedő szakaszán, ahol az ellenőrök nagymennyiségű szemetett találtak. Miután azt elszálítatták, nagy meglepetésükre egyetlen éjszaka alatt másik szállítmányt raktak le ott. Akkor Ioan Oprean a Vízügyi Igazgatóság vezetője a sajtón keresztül hívta fel a közvéleményt figyelmét a helyzet súlyosságára és nagyösszgű büntetést helyezett kilátásba. Megerősítették az ellenőrzést bevonták a rendőrséget is. Attól fogva egyetlen esettől eltekintve megszünt a szeméttárolás az említett zónában. Ezért Ioan Oprean igazgató egy közleményben köszönetet mondott a sajtónak, mondván hogy segítségük és támogatásuk nélkül nehéz lett volna megoldani a helyzetet, elérni a lakosság mentalitásának megváltoztatását.

Jelenleg a a köröspart veszélyeztetett szakaszán folyik a takarítás, naponta járőröznek ott a Körösök Vízügyi Igazgatóság ellenőrei, hogy nehogy ismét városi szeméttárolónak nézze valaki a köröspartot. Ha mégis megjelenne ott egy autó szeméttel, az ellenőrök felírják a rendszámát, és továbbítják a rendőrségnek, mely azonosítja a személyt és kiróják a büntetést. Amúgy a jelenlegi törvények szerint minden polgármesteri hivatal felelős a hozzá tartozó település határán belül a folyóvíz tisztaságáért, amit havonta kötelesek jelenteni a Vízügyi Igazgatóságnak. A folyók medrébe, vagy partjára lerakott szemétért különben 75.000 lejtől 80.000 lejig terjedő büntetés jár jogi személyek esetén, és 25.000-30.000 lej magánszemély esetén.

 

Albert Ferenc