Eredményesek voltak a tárgyalások

Eredményesek voltak a tárgyalások
Októbertől az orvosi ügyeletekért járó összeget a megnőtt fizetések alapján fogják kiszámolni, tudatja az egészségügyi alkalmazottakat tömörítő Sanitas Szakszervezeti Szövetség.

Az elégedetlenséget főleg az okozta, hogy jelenleg a különböző pótlékokat a 2009-ben érvényben lévő fizetések alapján számolják ki. Amint a Sanitas közleményéből kiderül, a kormány a tárgyalások során egyetértett azzal, hogy nem nézhetik tétlenül az orvosok kivándorlását, tenni kell valamit, viszont nem bocsáthat ki sürgősségi rendeletet a parlamenti vakáció alatt, tehát ősszel fog változni a helyzet. A szakszervezeti szövetség igyekszik elérni, hogy az egészségügyben dolgozó irodai alkalmazottak, valamint a bölcsődéket és óvodákat ellátó orvosok is az új fizetések alapján kapjanak pótlékokat. Fontos, hogy a klinikai és nem klinikai szektorokban dolgozó egészségügyi alkalmazottak fizetését összehangolják, jelenleg ugyanis nagyon nagyok a különbségek. Szeptembertől a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságokon belül dolgozó egészségügyi személyzet fizetését is szóba hozzák.

Amint Marius Sepi, a Sanitas országos alelnöke kifejtette, a szövetség nem kötelezheti az orvosokat, hogy most már írják alá a keretszerződéseket az egészségbiztosítási pénztárral, de biztos benne, hogy a legtöbben a szerződések aláírása mellett döntenek majd.

Elena Moldoveanu, a nagyváradi Gavril Curteanu városi kórház menedzsere a napokban azt nyilatkozta: elégedett a pénztárral kötött keretszerződéssel, a kórház laboratóriuma kapta megyei szinten a legmagasabb pontszámot, utókezelésre vonatkozóan a harmadik legmagasabb pontszámot érték el, s negyedikek lettek a radiológia-diagnosztikai képalkotás (imagisztika) terén. A pontszámokat világos kritériumok alapján számolják ki, s egyértelműen a teljesítményt tükrözik. Magas pontszám egyúttal több pénzt is jelent, közvetett módon tehát jobb szolgáltatásokat is.