Eredményes volt az állásbörze

Eredményes volt az állásbörze
Három Bihar megyei helyszínen zajlott párhuzamosan a frissen végzetteknek szóló állásbörze; hetvenöt munkáltató ajánlott fel közel ezerháromszáz munkahelyet, s álláskeresőkből sem volt hiány.

Mivel sok élesdi és belényesi frissen végzett fiatal szerepel nyilvántartásukban, Nagyvárad mellett itt is megszervezte pénteken az állásbörzét a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM), mondta el Békési Csaba, az ügynökség vezetője. Belényesben négy munkáltató ajánlott fel húsz munkahelyet, Élesden pedig nyolc munkáltató harminchét szabad állást hirdetett meg, ezek utóbbiak közül húsz szólt képesítés nélkülieknek, s felsőfokú végzettségűek számára egy sem. Bár a börze első sorban frissen végzetteknek szólt, gyakorlatilag minden álláskereső jelentkezhetett mindhárom helyszínen.

Munkahelyek

Egyetemet végzetteknek szóló munkahely összesen mintegy 250 volt, ez pedig az igazgató szerint elég kevés – ideális az lenne, fejtette ki, ha fele-fele arányban oszlanának meg. Amúgy a munkáltatók és a felkínált munkahelyek számát elég magasnak ítélte, s mint mondta, többen is lehettek volna, azonban a sportpalota előcsarnokában nem tudtak több helyet biztosítani. Így is voltak cégek, amelyeknek a helyszűke miatt nem jutott stand, csupán egy kis asztal.

Ami pedig a munkahelyeket illeti: mint láttuk, viszonylag sok állás szólt segédmunkásoknak, alkatrész összeszerelőknek, gépkezelőknek, de lakatosokat, kárpitosokat, gépkocsivezetőket, vegykezelőket, kőműveseket, festőket is elég nagy számban kerestek. A felsőfokú végzettséget igénylő állások nagy része különféle képesítésű mérnököknek szólt, de egyebek mellett diszpécserekre, projektmenedzserekre, logisztikai felelősökre is volt igény.

Nehézségek

A reggeli órákban nagy tumultus volt a sportcsarnokban: az álláskeresők mellett több középiskolai osztály is részt vett – a fiatalok első sorban körülnézni jöttek, barátkozni az ilyen jellegű rendezvényekkel – , ezenkívül az ügynökség nyilvántartásában lévő, fizetett munkanélküliek is jelentkeztek, nekik ugyanis ilyen alkalmakkor kötelező igazolniuk, hogy legalább két cégnél szerencsét próbáltak.

A cégek képviselőinek a véleménye változó volt. Oprean Simion cégtulajdonos például elmondta: különféle, karbantartáshoz szükséges alkatrészeket árulnak üzletükben, s nehezen tudnak eladókat találni, pedig napi nyolcórás programot, elfogadható fizetést és többnyire szabad hétvégét kínálnak. „Viszont nálunk eladónak lenni nem azt jelenti, hogy a kliens kifizet két lejt és adnak neki egy kenyeret, nekünk több ezer termékünk van, ezeket meg kell tanulni…” – tette hozzá a cégvezető. Egy másik munkaadó pedig arról számolt be: örül, hogy sikerült diszpécsert találnia, viszont a tehergépkocsi vezetői állásra nem jelentkeztek. Legnagyobb gondjuk az alkalmazottak instabilitása, tudtuk meg. „Igyekszünk családias, barátságos légkört és jó körülményeket biztosítani, s vannak is, akik semmi pénzért nem hagynának ott bennünket, mások viszont megpróbálnak külföldön boldogulni, s nagy gondot jelent a pótlásuk” – fejtette ki.

Az általunk megkérdezett álláskeresők szerint a rendezvény hasznos, sok volt a munkahely, érdemesnek bizonyult körülnézni. Egy fiatal gépészmérnök elmondta: van állása, csak körülnézni jött, hogy milyen körülményeket ajánlanak más cégek. Egy fiatal, közgazdaságtant végzett hölgy pedig elmondta, hogy talált ugyan a végzettségének megfelelő munkahelyeket, de sajnos mindenütt elvárás a tapasztalat.

Adatok

Amint a délutáni összesítés nyomán kiderült, a pénteki, Bihar megyei rendezvényen 1490 álláskereső vett részt, s közülük közel ötszázan voltak frissen végzettek. A három helyszínen összesen 1806 állásinterjú zajlott, s 402 személyt választottak ki a munkaadók későbbi megbeszélésre, vagy alkalmazásra.

Neumann Andrea