Eredményes hulladékgazdálkodásért

Eredményes hulladékgazdálkodásért
Aláírta a napokban Pásztor Sándor megyei tanácselnök a Bihar megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer elnevezésű projekt második fázisára vonatkozó finanszírozási szerződést.

A projekt haszonélvezője az ADI Ecolect Group, s a szerződést az európai alapok lehívását irányító minisztérium képviselője is aláírta. A projekt teljes értéke meghaladja a 104 millió lejt és a 2014 – 2020 évre vonatkozó Nagy Infrastrukturális Operacionális Program részét képezi, elsődleges célja a nem megfelelő szeméttárolók megszüntetése és az újrahasznosításra való felkészülés Romániában.

A projekt második fázisa biztosítja a szükséges összegeket három hulladékáthelyező központ létesítésére Belényesben, Margittán és Szalontán, az ezek működtetéséhez szükséges, kezelésre és szállításra való felszereléseket is beleértve; három, hulladék szétválogatására való állomás létesítése ugyanezeken a településeken, továbbá a szükséges felszerelések, az érmihályfalvi és az élesdi válogatási pont felszerelése, újrahasznosítható és lebomló hulladékok összegyűjtésére alkalmas felszerelések beszerzése a megye hat gyűjtőpontjához, egyúttal a nyolc Bihar megyei, nem megfelelő gyűjtőközpont bezárása – Nagyváradon, Belényesben, Margittán, Szalontán, Élesden, Székelyhídon, Vaskohszikláson és Érmihályfalván.

Szintén a projekten belül zajlik a szelektív szemétgyűjtéssel kapcsolatos informálás és tudatosítás, melyen belül médiákban, iskolákban folytatnak kampányokat, nyílt vitákat szerveznek, s egyebek mellett „helyi zöld-szolgálatokat” létesítenek a nagyobb városokban.

A munkálatok 93 százalékával már végeztek, a második fázishoz szükséges összeg több mint harminc százalékát, azaz mintegy 42 millió lejt saját forrásokból, illetve hitelből finanszírozott a Megyei Tanács, a szerződés aláírása következtében viszont visszakap mintegy 39 millió lejt. Ez a szerződés a Megyei Tanács rendelkezésére bocsátja a fennmaradó összegek re vonatkozó finanszírozási mechanizmust is, ez különösen fontos a megye számára az eredményes hulladékgazdálkodás érdekében, nyilatkozta Pásztor Sándor megyei tanácselnök.