Eredményes évet zárt a váradi Vízművek

Eredményes évet zárt a váradi Vízművek
Nagyvárad – Kedden az RMDSZ székházában évértékelő sajtótájékoztatót tartottak Sauer András, a várad-újvárosi és Fodré Gabriella, a várad-szőlősi RMDSZ-alapszervezetek elnökei. Ezt követően Kuntz Anikó, a Vízművek gazdasági igazgatója ismertette a szolgáltatócég tavalyi tevékenységét.

 

 

A sajtó munkatársait Delorean Gyula városi önkormányzati képviselő köszöntötte. Tevékenységi beszámolójában Sauer András várad-újvárosi RMDSZ-elnök azt emelte ki: 2011 meghatározó volt a körzetükben élő magyar emberek érdekképviselete szempontjából, és ugyanakkor nem hanyagolható el az a munka sem, amit a sikeres népszámlálás érdekében végeztek. Az RMDSZ-lobbinak köszönhetően, határon átnyúló egészségügyi támogatással a daganatos megbetegedésekben szenvedők térítésmentesen vehetik igénybe a debreceni klinika sugárterápiás ellátását, az újvárosi RMDSZ pedig büszke arra, hogy elsőként vállalta át az érintetteknek a cívis városba való utaztatásának költségeit. Minden megtettek a jövő nemzedékének nevelése, segítése és a helyes út felé való terelgetése érdekében is, ezért társzervezőként részt vettek a drogmegelőzési és információs kampányban, és a székházuk otthont adott a hátrányos helyezetű gyermekek megsegítését szolgáló akció záróalkalmának, mely igen sikeresnek bizonyult.

A városi RMDSZ-frakció közreműködésével lebonyolították a Tanuljuk meg együtt védeni a természetet és környezetünket elnevezésű eseménysorozatot, és díjmentes utat biztosítottak adys diákoknak a Rákóczi-megemlékezés keretében rendezett koszorúzáshoz. A körzeti RMDSZ ugyanakkor aktívan részt vett a városi szervezet által lebonyolított rendezvényeken, és új tetőt kapott a székházépület. Sauer András szerint az idei év a választásokra való felkészülés jegyében fog telni, illetve saját honlapot is szeretnének működtetni. Egy sárospataki kirándulás is egyeztetés alatt áll, közösen a Máltai Segélyszervezettel.

 

Csapatmunka

 

Fodré Gabriella várad-szőlősi RMDSZ-elnök azt emelte ki, hogy a körzetben megvalósított eredmények a csapatmunkának és az aktív tagok önkéntes munkájának köszönhetőek. Immár négy éve nyári óvodát működtetnek magyar pedagógusok közreműködésével és az ingyenes matematika éretségi felkészítő is nagy népszerűségnek örvend Hasas Tünde szaktanárnő irányításával. A múlt év vége felé lakossági fórumokat is szerveztek, melyekre Kéry Hajnalka főtanfelügyelő-helyettest, Sárközi Zoltán városi tanácsost és Kövér Pault, a helyi rendőrség vezetőjét hívták meg. Kis Gábor közgazdász minden kedden a kárpótlással kapcsolatos tanácsadást nyújt, a legsikeresebb projektnek pedig a számítógépkezelő tanfolyam bizonyul. A szőlősi RMDSZ képviselői is rendszeresen ott vannak a városi szervezet rendezvényein, és néhány éve létrehoztak egy egyesületet, megteremtve ezáltal a pályázatokon való részvételi lehetőséget. Jó kapcsolatot ápolnak a helyi református és római katolikus egyházközségekkel, valamint a Szőlősi Nőszövetséggel is, mindig számíthatnak ezekre, amikor partnereket keresnek a közösséget érintő gondok megoldásához. Elhangzott még, hogy idén is szeretnék folytatni a már elindított foglalkozásokat és megvalósítani a kitűzött célokat. Megpróbálnak közelebb kerülni a körzetben élő magyarokhoz, és bevonni minél több embert a közösség életébe. Ugyanakkor felvállalták, mindent megtesznek azért, hogy 2012-ben indulhasson legalább egy magyar napközis csoport a negyedben.

 

Vízügyek

 

Kuntz Anikó, a nagyváradi Vízművek gazdasági igazgatója az általa képviselt intézmény megvalósításairól és terveiről beszélt. Kifejtette: tavaly több mint 13,7 millió lej értékben fektettek be, ebből 1,1 millió lej a saját költségvetésből, 8 millió lej az államháztartásból, több mint 3 ezer lej uniós kohéziós alapokból, 4 millió lej a városi büdzséből származott, 462 ezer lejt pedig önerőből teremtettek elő, melynek 91 százalékát a nettó profit adta. A saját költségvetésből összesen 921 méternyi vízhálózatot újítottak fel, és 420 méter hosszú esővízelvezető rendszert építettek ki. A városi költségvetés támogatásával ugyanakkor 1510 méter víz-, 523 méter szennyvíz- és 2484 méter esővízelvezető csatornahálózatot újítottak fel. Különböző fejlesztési programok keretében áfával együtt 131,5 millió lej értékben szerződtek munkálatokra (a pénzösszeg a szakminisztériumból és BERD kölcsönből származott), melynek 70 százalékát költötték kivitelezésre. Az elmúlt év végén a bevételek átlagosan 95,42 százalékban teljesültek (Nagyvárad- 96,70%, Váradszentmárton- 94,70%, Tenke- 92,10%, Szentandrás- 94,60%, Fugyivásárhely-91,30 %, Nagyürögd- 87,50%, Bihar- 0%, Belényes- 90,80%). Beruházásokra az EU kohéziós alapja 63,5 millió eurót, az állami költségvetés 9,7 millió eurót, a Vízművek 28,2 millió eurót, Bihar megye, illetve Várad, Nagyüröd, Bihar, Szentandrás, Körösgyéres, Fugyivásárhely, Tenke és Belényes települések önkormányzatai 1,4 millió eurót biztosítottak.

 

MAGYAR NYELVŰ HONLAP

 

2011-ben új hálózatok készültek a Matei Corvin, Plantelor, Atelierelor, Brumei, Molière, Nojorid, Pandurilor, Nordului, Cucului, Aurel Pavel Banut, Odesei, Cimbrului, Vămii, Inului, Ciucului, Arinului, Sofiei, Nojoridului, DN 76 Băile Felix, Ovidiu Densuşianu, Szentandrási, Avicenna, Gutuilor, Parângului, V. Nucului, Zmeurei, Stănişoarei, Radu Enescu, Cantonului és Coralilor utcákon. Kuntz Anikó szerint a vízdíj nem magas és 1997 óta csak az infláció értékével emelkedett. Az idei tervek közt említette a tavalyi akciók folytatását, a havonta történő vízóraleolvasást, a magyar nyelvű ügyfélfogadás hatékonyabbá tételét és a honlap magyar nyelvre való lefordítását.

 

Ciucur Losonczi Antonius