Eredményes beavatkozás

Akt.:
Nagyvárad – Sikeresen hajtottak végre trombolitikus terápiát kedden, egy agyvérzésen és infarktuson átesett betegen a Megyei Kórházban, adják hírül a sajtóközleményben, melyet dr. Gheorghe Carp kórházmenedzser, valamint dr. Hadrian Borcea, a sürgősségi fogadóosztály főorvosa írt alá.

 

A trombolitikus terápiát évek óta használják világszerte, Romániában azonban újdonságnak számít. Lényege, hogy intravénásan adnak be a betegnek többféle enzimet és egyéb hatóanyagot tartalmazó vegyületet, mely feloldja az artériában képződött vérrögöket. Bizonyos veszélyeket is rejt a módszer, pédául vérzést okozhat, ezért nem minden esetben lehet alkalmazni. Fontos az is, hogy a tünetek megjelenésétől számított három órán belül alkalmazzák, utána már nem hatékony. Viszont ha sikeres, akkor nagyon nagy mértékben csökkentheti az infarktus, illetve az agyvérzés által okozott károsodásokat.

Az 51 éves férfit kedden, éjfél után pár perccel hozták be a mentők, miután, úgy tűnik, egymás után szenvedett infarktust és agyvérzést. Nagyon részletes vizsgálatoknak vetették alá, s a kardiológusból, ideggyógyászból és sürgősségi specialistából álló csapat a trombolitikus terápia mellett döntött, melynek ebben az esetben kettős célja volt: mind a szív, mind az agy vérkeringésének helyreállítása. Néhány órával a terápia alkalmazását követően a pácienst az intenzívterápiás osztályra utalták, s nyolc óra körül a tünetek megszűntek.

A közlemény szerint mostanáig öt esetben alkalmazták a trombolitikus terápiát a Megyei Kórházban, ezek közül négy sikeres volt, egy páciensnél viszont semmilyen javulást nem hozott. A mostani beavatkozást dr. Florina Fortiș ideggyógyász, dr. Vlad Babeș szívgyógyász és dr. Anton Valentin sürgősségi orvos végezte.