Eredeti programokkal készülnek

Eredeti programokkal készülnek
„Visszatér” a városközpontba a Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat, de más helyszíneken is zajlanak majd különféle rendezvények, mondta el a csütörtöki sajtótájékoztatón Mihai Jurca, a APTOR igazgatója.

A huszonhatodik alkalommal megszervezett, jövő csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvény fő helyszíne a Szent László tér lesz, de a nagyváradi várban, a színházban és a Szakszervezetek Művelődési Házában is lesznek rendezvények, mondta el Mihai Jurca, a Nagyváradi és Régióbeli Turizmust Népszerűsítő Egyesület (APTOR) vezetője. Szombaton este héttől a Mária Királyné Színház előadásában a La Mancha-i Ember című darab tekinthető majd meg a színházban. Amint Victoria Balint, a társulat művészeti igazgatója elmondta, a darabot már előadták, de még van közönsége, s a polgármesteri hivatal támogatásának köszönhetően promóciós jegyáraik vannak: a terembe és a páholyba szóló jegyek ára tíz lej, a kakasülőre pedig öt lejért lehet jegyet váltani.

Kísérleti darabok

Sebastian Bărbălan, a Művészeti Kutatási és Kísérleti Központ igazgatója az ötödik alkalommal megszervezett Nemzetközi Kultúracsempész Gálájáról számolt be, mely október 7-én, 8-án és 9-én zajlik majd tizenöt órától éjfélig, a várban. Többek között különféle kísérleti színdarabok láthatók majd, fiatal művészek közreműködésével, az előadások központi témája a metamorfózis lesz. A beltéri színdarabokra maximum huszonöten kaphatnak helyet, a szervező azt szeretné, ha mindenki eldöntené, pontosan milyen előadást szeretne megnézni. Egy installáció is lesz majd a várban – egyfajta „képzőművészeti bazár”, és öt mozgószínpadon pedig a publikummal együttműködve hozzák majd létre az előadásokat – a jelszó a spontaneitás lesz. A részletes programon még dolgoznak, október elsejéig még feliratkozhatnak azok, akik előadóként közreműködnének.

Különlegességek

Premierként, mind a négy napon, a városközpontban Utcai Ételfesztivál lesz, mely minden nap késő este zárul. A kolozsvári Constantin Covaliu fesztivál-menedzser elmondta: Kolozsváron és Jászvásáron sikeres volt a rendezvény, néhány nap alatt több tízezer látogatót vonzott, s remélhetőleg Nagyváradon sem lesznek kevesebben. A rendezvény során a megszokottól eltérő, utcán fogyasztható ételeket is kínálnak majd. A négy napból három alatt egy ismert szakács is jelen lesz készítményeivel, Chef Foa, aki erdélyi eredetű, de Amerikában is népszerűvé lett sózott hús-készítményt is kínál majd a látogatóknak. Az árak nem lesznek túlzottak, de a vendéglői árakhoz közelítenek majd, mivel ahhoz, hogy jó minőségű ételeket tudjanak az utcán kínálni, jelentős logisztikai háttérre van szükség – mondta a szervező. Mindent helyben készítenek majd el, a várakozási idő 10-15 perc lesz. Többek között két, mozgó konyhává alakított amerikai iskolai autóbusz is lesz majd a rendezvényen, amúgy bukaresti, jászvásári, Hargita megyei vendéglők vesznek majd részt, de helyi vendéglők is képviseltetik majd magukat.

Mint elhangzott, október 4 és 10 között lezárják a gépkocsi-közlekedést a központi villamosmegálló és a Holdas Templom között.

Neumann Andrea