ERDON Országos hírek

2019.11.14. 13:49

Újra „támadnak” a telefonos csalók

A telefonos csalás újabb módszerei vannak terjedőben Európa-szerte.

A telefonos csalás újabb módszerei vannak terjedőben Európa-szerte.

 

Időről időre felbukkan annak a híre, hogy telefonos csalók szedik áldozataikat, pénz csikarva ki azoktól valamilyen formában. Bármennyit foglalkozunk ezekkel, mindig vannak áldozatok, a figyelemfelhívást nem lehet elégszer ismételni. Ezúttal a mobiltelefonokra „kihegyezett” csalás terjed Európa-szerte, melynek lényege, hogy annak lebonyolítói arra apellálnak, hogy az áldozat visszahívja őket.Történik ugyanis, hogy a telefonok kijelzőjén megjelenik, hogy fogadatlan hívás történt. Ez állítólag úgy is megtörténhet, hogy a készülék meg sem csörren, ha mégis, csupán egy hangjelzést ad, tehát a hívott félnek esélye sincs azt felvenni. Amikor azonban visszahívja a számot, egy akár nagy költséget is generáló kapcsolás következik. A veszélyes hívószámok: +39, +390, +391, +392, +393, +394. A hívott fél abban az esetben válik a csalás áldozatává, ha visszahívást kezdeményez, ha azonban nem, és egyszerűen törli a fogadatlan hívás értesítését, nem lesz semmilyen következmény.

Az érzelmekre apellálva

Egy másik módszer még kifinomultabb: a hívó fél megvárja, míg a hívott felveszi a telefont, majd kedvesen közli vele, hogy egy családtagja (ismerőse, barátja) keresi, s várjon egy keveset. Ezért a hívásért a hívó fél nem fizet, de… – a hívás megszakad, s a hívott fél hajlamos, hogy visszahívást kezdeményezzen, anélkül hogy ellenőrizné, a világ mely pontját tárcsázza. A hívást „természetesen” fogadják, sőt, várakoztatással húzzák az időt, ami aztán nagy költséget generál. Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy ha csak nem várunk kifejezetten ilyet, akkor úgynevezett egzotikus országra utaló megkeresést nem fogadunk.

 

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!