ERDON Országos hírek

2019.11.06. 13:40

Iohannis a kormányülésen: bátor tett a PNL részéről, hogy vállalta a kormányzást

Klaus Iohannis államfőnek bevallása szerint ,,megkönnyebbülést" jelent, hogy új kormánya van az országnak. Az elnök úgy véli, bátor tett volt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről, hogy vállalta a kormányzást.

Klaus Iohannis államfőnek bevallása szerint ,,megkönnyebbülést" jelent, hogy új kormánya van az országnak. Az elnök úgy véli, bátor tett volt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről, hogy vállalta a kormányzást.

Az Orban-kabinet szerdai ülésén jelen levő Iohannis ismét gratulált a kormány tagjainak, majd azt mondta, megkönnyebbülést jelent számára, hogy új kormánya van Romániának. Mint kifejtette, bátorságra vall a PNL részéről, hogy jelen helyzetben vállalta a kisebbségi kormányzást, hiszen minden jogszabálytervezet elfogadása érdekében meg kell majd harcolnia a parlamentben a támogató szavazatokért. Az elnök ugyanakkor méltányolta, hogy az új kormány már a legelső rendes ülésén napirendre tűzött több, sürgősen megoldásra váró problémát.

Iohannis ismét rámutatott, meggyőződése, hogy Románia azért nem fejlődött jobban az elmúlt 30 évben, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt hatalmon. ,,De az elmúlt három év minden képzeletet felülmúlt" - fogalmazott az államfő, hangsúlyozva, hogy az utóbbi PSD-kormányok ,,szisztematikus támadásokat" intéztek az igazságszolgáltatás, a korrupció elleni küzdelem, a befektetők és az üzleti szféra ellen.

Az új miniszterekkel folytatott beszélgetésekre hivatkozva az elnök azt mondta, egyesek közülük ,,katasztrofális helyzetben" vették át a tárcát. ,,Azt már tudjuk, hogy távozásuk előtt a PSD-sek kiürítették az államkasszát, így gyakorlatilag abba a helyzetbe kerültünk, hogy meg kell néznünk, miként fedezhetjük az esedékes kifizetéseket. A pénzügyminiszter szerint nagyon nehéz lesz lezárni az idei költségvetést. És hasonlóképpen nehéz lesz összeállítani a jövő évi büdzsét. Én már régóta felhívtam a figyelmet arra, hogy a PSD-sek elköltik a román emberek pénzét. Sajnos úgy tűnik, igazam volt" - fogalmazott, hozzátéve, ,,a nagyon-nagyon jó hír" az, hogy az új kormány nem tart a kormányzástól és meg fogja oldani a függőben maradt problémákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!