ERDON Országos hírek

2019.11.06. 12:42

Barna: Eddig minden elnök a közszférából jött, most lehetőség van egy vállalkozó elnököt választani

Romániának először van lehetősége arra, hogy olyan államelnöke legyen, aki a versenyszférából érkezik - jelentette ki Dan Barna, az USR-PLUS szövetség államfőjelöltje az AGERPRES hírügynökségnek adott interjúban.

Romániának először van lehetősége arra, hogy olyan államelnöke legyen, aki a versenyszférából érkezik - jelentette ki Dan Barna, az USR-PLUS szövetség államfőjelöltje az AGERPRES hírügynökségnek adott interjúban.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke és a PLUS államfőjelöltje azt mondta, eddig Romániának olyan elnökei voltak, akik mind a közszférából kerültek az államelnöki székbe, amiben ,,semmi rossz nincs", de Romániának most fejlesztési menedzserre lesz szüksége. ,,Eddig volt két tanár, egy könyvkiadó és egy hajóskapitány. Most Romániának lehetősége van egy vállalkozót választani, egy olyan embert, aki fizetéseket ad, aki harcolt az állami intézményekkel, az adóhatósággal, a pénzügyminisztériummal, az európai alapok minisztériumával a kedvezményezettek támogatása érdekében" - mondta Barna, aki szerint az országnak ,,aktív és folyamatosan jelen levő fejlesztési menedzserre" van szüksége.

A tervezett külügyi szerepvállalásáról az USR-PLUS jelöltje azt mondta: a kiszámíthatóságot tartja a legfontosabb szempontnak. ,,Románia nem tartozik a bolygó nagy államai közé, de azért nem is egy marginális köztársaság. Ez az aduász, ami nagyon fontos a külpolitika szempontjából: a hitelesség és a kiszámíthatóság" - fogalmazott Barna, aki szerint az a ,,felelőtlen nyilatkozat", miszerint Románia Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetné izraeli nagykövetségét, egy 70 év alatt összegyűjtött külügyi jelentőséget és tapasztalatot ,,dobott ki a kukába", mert azt megelőzően Romániának mind Izraellel, mind az arab államokkal sikerült jó kapcsolatot kialakítania. Dăncilă volt kormányfő nyilatkozata miatt azonban Románia egyrészt elveszítette hitelét a közel-keleti térségben, másrészt eltékozolta annak lehetőségét, hogy nem állandó taggá válasszák az ENSZ Biztonsági Tanácsába - vélekedett a jelölt.

Barna azt is közölte: az ország külpolitikájának alappillérei az Amerikai Egyesült Államokkal való kapcsolat, az EU-tagság és a NATO-tagság, amely a szervezet keleti szárnyán nagy lehetőségeket kínál Romániának, amennyiben sikerül megérteni, hogy a NATO elvárása részünkről a stabilitás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!