ERDON Országos hírek

2019.10.01. 14:26

Magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepsége

„Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel” (Kol. 3,16a)

„Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel” (Kol. 3,16a)

Ezzel a mottóval indult idén a magyar iskolák országos tanévnyitója, melyet ezúttal a Szilágy megyei Zilahon rendeztek meg. A város 400 éves oktatási múltra tekint vissza. Az idei már a hatodik ilyen jellegű rendezvény volt, melyet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a történelmi egyházakkal karöltve szervez meg. Ebben az évben a Királyhágómelléki Református Egyházkerületre esett a választás, így 2019 szeptember 7-én a Zilah-Belvárosi Református Egyházközség és a Zilahi Református Wesselényi Kollégium volt az esemény házigazdája.

A rendezvényen minden olyan romániai megye képvisletette magát, ahol magyar tannyelvű oktatás zajlik. A fellépőkkel, meghívottakkal, résztvevőkkel együtt mintegy 500-an vettek részt a tanévnyitón. Az erdélyi magyarság köréből jelen voltak politikusok, egyházi személyek, egyetemi tanárok, szülők, pedagógusok, diákok. A Kárpát-medence egyéb régióiból is érkeztek látogatók, szintén magyar tannyelvű oktatási intézményekből, illetve jelen volt Magyarország kolozsvári konzulja is.

Az esemény Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke által bemutatott áhítattal vette kezdetét. Biztató szavakat intézett a jelenlévőkhöz, hivatástudatról, hitről, az egymásra való odafigyelésről beszélt, az esemény mottójára hivatkozva. Ezt követően a résztvevők közösen elénekelték a Szózatot, majd Szabó Csongor, másodikos diák szavalata következett. A kisdiák Darázs Endre „Iskolába hívogató” című versét mutatta be, felkészítő tanára Szalai Erzsébet Ildikó volt. Ezután Bara Lajos István, a Református Wesselényi Kollégium igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, a kapcsolatok és az összetartozás fontosságát hangsúlyozta, majd zsoltárparafrázisokat hallgathatott a közönség, a zilahi iskolák tanulói citera-furulya zenekarának előadásában, Gáspár Attila vezetésével.

A folytatásban Burus-Siklódi Botond RMPSZ elnök köszöntötte a jelenlévőket, beszédében kihangsúlyozta, hogy tanév elején mindig szembe kell nézni a kihívásokkal, problémákkal, hiányosságokkal és reformtervezetekkel. Arra is kitért, hogy milyen fontos a fejlődés és a tapasztalatszerzés, az oktatási folyamatot a szülőkkel együttműködve kell megszervezni, mivel „az iskolában a gyerek nem az életre készül, hanem él”, és tudatosítani, hogy a tudás továbbra is érték. A következő ünnepi beszédet Dr. Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Magyarország) Kárpát-medencei magyar oktatásért felelős helyettes államtitkára tartotta. Beszédében, melyet többször is idézetekkel tarkított, elsősorban a tanulókat köszöntötte, és elmondta, hogy az oktatási folyamat során sok esetben érvényesíteni kell akaratunkat, le kell győzni önmagunkat, élni kell az iskola nyújtotta lehetőségekkel. Kifejtette, hogy a tanítvány, tanár és szülő közösséget kell, hogy alkosson, melyben a tanárnak meghatározó szerepe van, mivel fontos a személyes ráhatás. Beszédét Bethlen Gábor szavaival zárta: „Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.” A következő percekben a Pedagógus Szolgálati Emlékérem ünnepélyes átadására került sor. A díjakat Dr. Lőrinczi Zoltán adta át négy Szilágy megyei pedagógusnak, akik név szerint: Gönczi Sándor, Haraszy Katalin, Komáromi Judit, Sarkadi Annamária, majd Gáspár Attila zenetanár vehette át az EMKE (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület) életműdíját. Utóbbi kimagasló munkásságáért, népdalgyűjtő, zeneszerzői, kórusszervezői tevékenységéért részesült a rangos elismerésben. Ezután Domokos Ferenc MAKOSZ (Magyar Középiskolások Országos Szövetsége) elnök köszöntése következett. Ő is kihangsúlyozta a tanár, diák, szülő közötti együttműködést, az oktatási rendszer fejlesztéséről és a felállított célok eléréséről is beszélt.

Ezután a szilágysomlyói 16. sz. Báthory István cserkészcsapat zenés összeállítása következett, Erdei János vezetésével, majd ismét köszöntőbeszédek hangzottak el. Dr Kovács Irén Erzsébet, a Nemzeti Oktatási Minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a templom és az iskola a magyarság védőbástyái. Szabó Ödön parlamenti képviselő, a képviselőház oktatási szakbizottságának alelnöke kezdeti szavaival Kelemen Hunor RMDSZ elnök üdvözletét tolmácsolta. Beszédének kulcsszavai az egyensúly, a párbeszéd és az emberségesség voltak. Mint elmondta, akkor jó az oktatási rendszer, amikor fennáll az egyensúly a szempontok, víziók között, és minden szereplő (tanár, diák, szülő) szempontja egyformán érvényesül, és egyik sem kerül túlsúlyba. Arról is beszélt, hogy az egyensúly egyik legfontosabb eleme a bizalom, ugyanakkor elengedhetetlen a felelősség, a tisztelet a többi szereplő iránt, és nagyon fontos a párbeszéd is. Mint mondta, a párbeszéd az, amikor leülünk egymással beszélgetni, nem pedig leültetnek minket, valamint, hogy a párbeszéd hiánya rossz döntéseket eredményezhet. Feltette a kérdést, miszerint lehet-e egy ilyen fontos kérdésben, mint az oktatás, megspórolni a párbeszédet? Az oktatási folyamat legfontosabb céljaként azt határozta meg, hogy diákjainkból elsősorban jó ember legyen. Végül az emberségesség fogalmát azon a kérdésen keresztül világította meg, hogy mi, egészségesek, képesek vagyunk-e tanulni a sérültektől. A folytatásban Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei elnöke köszöntötte a közönséget, legfontosabb gondolata a jövő tervezése köré épült.

Az ezt követő percekben Szalai Kata nyolcadikos diák előadásában Nemes Nagy Ágnes „Tanulni kell” című versét hallgathatták meg a jelenlévők. A diákot Pataki Ida tanárnő készítette fel. Népdalzsoltárokkal folytatódott az ünnepi műsor, a szilágybagosi mandolin zenekar előadásában, Birtalan Boglárka vezetésével. Csíky Csengele, a Magyar Szülők Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a szülők annyira bíznak a pedagógusokban, hogy a legnagyobb kincsüket, a gyereküket adják át nekik, hogy „vigyék át a túlsó partra”. Beszédét Farkas Árpád „A szivárgásban” c. versével zárta. Dari Tamás főtanfelügyelő-helyettes (Szilágy Megyei Tanfelügyelőség) a pályakezdőket köszöntötte, és elmondta, hogy a pedagógusnak hivatása magaslatán kell lennie, és ehhez támogatást kell kapnia, nyitott kell legyen a más nézetek elfogadására. Fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a jó pedagógus ismérvei az empátia, a lelkiismeretesség, az önnevelés és az értékek megbecsülése.

Az ünnepség végén ismét szavalatok következtek, elhangzott Debreceni Máté 8-ikos diák előadásában Balogh József „Iskolanyitó” c. verse (felkészítő tanár: Pataki Ida), valamint Egyed Emese „Ébredés” c. költeménye, Csatlós Erzsébet, Hunyad megyei RMPSZ elnök előadásában. Ezt követően megzenésített Ady-verseket hallgathatott a közönség, ezeket a Református Wesselényi Kollégium és a Silvana Főgimnázium zenekara adta elő, Fazakas István Levente vezetésével. Ugyanakkor Dr. Bóné Éva, a Református Wesselényi Kollégium tanára tolmácsolta az RPMSZ Országos Elnökségének tanévnyitó üzenetét, melynek legfontosabb gondolatai a rohanó világ kihívásai, a megfelelési kényszer, a helytállás és a nemzeti identitás voltak. A tanévnyitó a Himnusz közös éneklésével zárult, majd a jelenlévők az Vigadó épületében tartott állófogadáson vettek részt.

Az ünnepségen a Bihar megyét képviselő pedagógusok csoportját Soós Sándor, az RMPSz Bihar megyei elnöke és Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes vezette.

Zatoschil Ballai Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!