ERDON Országos hírek

2019.10.08. 13:54

Iohannis: Minden kormány prioritáslistáján nulladik helyen kell állnia a digitális ágazat támogatásának

Minden kormány prioritáslistáján nulladik helyen kell állnia a digitális ágazat támogatásának - jelentette ki Klaus Iohannis államfő hétfőn, a Romania Tech Nation projekt indító rendezvényén.

Minden kormány prioritáslistáján nulladik helyen kell állnia a digitális ágazat támogatásának - jelentette ki Klaus Iohannis államfő hétfőn, a Romania Tech Nation projekt indító rendezvényén.

,,Reményeim szerint a romániai digitális szektor támogatása minden kormány prioritáslistáján a nulladik helyen fog állni. Sajnos az elmúlt években a kormány tagjainak prioritáslistáján az volt a nulladik helyen, hogy uralmuk alá hajtsák a törvényeket és intézményeket, és támadásokat intézzenek a jogállam, a piacgazdaság ellen" - fejtette ki Iohannis.

Rámutatott, az állam digitalizálása azt is jelenti, hogy az intézmények működését is hatékonyabbá, átláthatóbbá teszik a digitális technológia használatával.

A digitális szektor szintjén Románia ,,a paradoxonok országa", mivel az elmúlt években a számítástechnika ágazata oly mértékben fejlődött, hogy jelenleg 6%-kos hozzájárulása van a bruttó hazai termékhez (GDP), több mint 140.000 alkalmazott dolgozik az ágazatban, a hazai piac értéke pedig eléri a 4,5 milliárd eurót. Mindennek ellenére a gazdaság digitalizációja nagymértékben lemaradt, a romániaiak több mint egyötöde soha nem használta még az internetet és kevesebb mint egyharmaduk rendelkezik alapvető digitális ismeretekkel. A szakadék pedig évről évre mélyül a városi környezetben, illetve a vidéki környezetben élők ilyen irányú felkészültsége között, magyarázta Iohannis.

Az államelnök szerint Romániában a digitális fejlődés motorját az üzleti szféra képviselői és az innováció és kutatás területén tevékenykedő fiatalok jelentik, és az üzleti társadalom vezetőinek példát kell mutatniuk és támogatniuk kell a fiatal vállalkozókat.

A Romania Tech Nation kezdeményezés olyan projekt, amelyre a modern Romániának nagy szüksége van a megfelelő fejlődés érdekében, szögezte még le Iohannis.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!