ERDON Országos hírek

2019.10.18. 12:00

Dan Barna alkotmányos reformja öt konkrét célkitűzésen alapul

Dan Barna, az USR PLUS államfőjelöltje úgy véli, Romániának arra van szüksége, hogy helyreálljon az állam és az állampolgár közötti egyensúly. Ez azáltal érhető el, ha az állam az állampolgára szolgálatába tud állni. Ezért szükségszerű az Alkotmány felülvizsgálata, így Dan Barna létrehozza az Alkotmányreform Bizottságot, amely öt célkitűzést fog követni.

Dan Barna, az USR PLUS államfőjelöltje úgy véli, Romániának arra van szüksége, hogy helyreálljon az állam és az állampolgár közötti egyensúly. Ez azáltal érhető el, ha az állam az állampolgára szolgálatába tud állni. Ezért szükségszerű az Alkotmány felülvizsgálata, így Dan Barna létrehozza az Alkotmányreform Bizottságot, amely öt célkitűzést fog követni.

„Ezt az államot alapjaiból kell újjáépíteni. Elsősorban meg kell tisztítanunk a tolvajlástól és a nemtörődömségtől, meg kell bizonyosodnunk afelől, hogy a köztisztviselői pozíciót csakis tisztességes és hozzáértő emberek foglalják el. Ezután megfontolt és fenntartható finanszírozását kell biztosítanunk”, nyilatkozta Dan Barna.

Az Alkotmány felülvizsgálata magában kell foglalja a „Bűnözők nélkül a közhivatalokban” elnevezésű kezdeményezést, amelyet aláírt egymillió romániai lakos és amely megtisztítaná a politikai életet a jogerősen elítélt személyektől. A közhivatali feladatkör csakis tisztességes és hozzáértő embereknek kell legyen fenntartva. Több mint 30 ezer bihari lakos írta alá ezt a kezdeményezést.

Ugyancsak az Alkotmányba kell belefoglalni a polgármesterek és a megyei tanácselnökök megválasztásának kétfordulós rendszerét azért, hogy a kormánypártok ne tudjanak törvényt módosítani a saját érdekükben, de a romániai lakosság ellen. A polgármesterek és a megyei tanácselnökök megválasztásának egyfordulós rendszere azt eredményezte, hogy jelenleg az elöljárók a település vagy a megye lakosságának kevesebb, mint egynegyedét képviselik.

Az alkotmányos reform egy másik, az USR PLUS államfőjelöltje által javasolt célkitűzés: tisztázni az államelnök alkotmány által előírt mandátumát, ezáltal kiküszöbölve a politikai válságokat. Az államfőnek egy működő demokráciában fontos szerepe kell hogy legyen a politikai stabilitás biztosításában, ennek érdekében szüksége van bizonyos alkotmányos eszközökre, amelyek megkönnyítik a parlament feloszlatását akkor, amikor már nem tükrözi választói akaratát.

Egészen pontosan, az államfőnek legyen lehetősége referendum indítványozására, amely által fel lehet oszlatni a parlamentet, és előrehozott választásokat kiírni abban a helyzetben, ha elfogadtak egy bizalmatlansági indítványt. Hasonlóképpen, az Alkotmányba bele kellene foglalni a parlament jogos feloszlatásának a lehetőségét abban a helyzetben, ha az felfüggeszti az államfőt annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság ezt elutasította, az erről szóló referendumot pedig visszautasították a választók.

Egy másik célkitűzés az államfő szerepkörének növelését érinti, a jelentősebb politikai iránymutatások terén. Az olyan helyzetek megteremtéséről van szó, amikor az államelnök részt vesz a kormányzati üléseken, amelyeken az állami költségvetés és a társadalombiztosítás ügyét tárgyalják. Hasonlóképpen, a külpolitikát, a honvédelmet és a közrend biztosítását érintő kérdéseket tárgyaló üléseken az államfő jelenléte egyenesen kötelező legyen, nem pedig tetszés szerinti.

Nem utolsósorban, az alkotmányos reform a parlamenti reformot is célozza meg. „Jelenleg Románia Parlamentje túl van méretezve, és egy igen nehézkes mechanizmus alapján működik. A parlament hatékonyságának érdekében a parlamenti mandátumok 300-ra való csökkentését tartom az elsőrendű lépésnek”, nyilatkozta Dan Barna, az USR PLUS jelöltje.

A www.danbarnapresedinte.ro honlapon elérhető az államfőjelölt programja.

(Ez a cikk a Mentsétek meg Romániát Szövetség (az USR PLUS szövetség tagja) megbízásából a Marketing Ideas Kft. gazdasági társaság készítette, azonosító kódszáma: 31190011.)

(Fizetett hirdetés, Hb: 292726)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!