ERDON Országos hírek

2019.10.25. 12:05

A hétvégén térünk át a téli időszámításra

A téli időszámítás kezdete idén október 27-re, vasárnapra esik, amikor hajnali 4-kor 3 órára kell visszaállítani az órákat.

A téli időszámítás kezdete idén október 27-re, vasárnapra esik, amikor hajnali 4-kor 3 órára kell visszaállítani az órákat.

 

Sokak számára megterhelő a téli és nyári időszámítás kezdete, jó hír azonban, hogy már nem kell túl sok „átálláson” keresztülmenni, ugyanis 2021-ben eldől, hogy melyik maradjon véglegesen. Az óraátállítás eltörléséről az Európai Parlament szavazott idén márciusban. Amennyiben a nyári időszámítás mellett döntünk, akkor 2021 márciusában állítanánk át utoljára az órát, ha pedig a téli mellett, akkor 2021 októberében. Országonként kell eldönteni, hogy melyik időszámításhoz alkalmazkodna a lakosság, majd uniós szintű egyeztetés következik.

A kétféle időszámítás praktikusnak tűnt régen, mostanra azonban feleslegessé vált. Hosszú ideig az élet a most télinek nevezett időszámítás szerint folyt, azonban, hogy az emberek napi ritmusa jobban igazodjon a fény ciklusához, a 18. század végén születtek ötletek egy másik időszámítás bevezetésére. Gyakorlatban azonban csak az első világháború idején alkalmazták energiatakarékossági célból, majd a múlt század második felétől a legtöbb ország egymástól független és eltérő időpontokban, de átállt a kétféle időre. A gyakorlatban ez már egységesedett: március utolsó vasárnapjának hajnalán előre „ugrunk” egy órával, október utolsó vasárnapján pedig „visszalopjuk” azt az egy órát. Mára már gazdasági szempontból nem származik haszon az óraátállításból, kisebb kellemetlenségek azonban igen, ugyanis nem mindenki tud azonnal átállni, még így sem, hogy csak egy óráról van szó. Az emberek alkalmazkodása akár napokig, vagy 1–2 hétig is tarthat, ez pedig megviseli őket: rossz közérzet, alacsonyabb teljesítményszint, a koncentrálóképesség gyengülése és alvási nehézségek léphetnek fel.

Melyik a jobb?

Online felmérések szerint az emberek a nyári időszámítást támogatnák, hogy ne legyen olyan korán sötét télen sem, azonban a tudomány álláspontja szerint a szervezet számára sokkal egészségesebb, ha világosban kelünk fel. Ha a nyári időszámítást alkalmaznánk télen, az együtt járna azzal, hogy a munkába való igyekezés, illetve munkakezdés és a tanórák kezdete is sötétben történne.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!