ERDON Országos hírek

2019.08.27. 15:09

Kelemen: Az RMDSZ nem lép be egy kisebbségi kormányba és nem is támogatja azt

Az RMDSZ nem lép be egy kisebbségi kormányba és nem is támogatja azt - nyilatkozta kedden az RFI-nek Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Az RMDSZ nem lép be egy kisebbségi kormányba és nem is támogatja azt - nyilatkozta kedden az RFI-nek Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Kelemen emlékeztetett: az RMDSZ már az európai parlamenti választások előtt jelezte, hogy nem támogatja a Szociáldemokrata Párt (PSD) - Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kormánykoalíciót, márpedig azóta semmi sem változott . Felidézte ugyanakkor, hogy a szövetség képviselői megszavazták júniusban az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt és semmilyen okot nem látnak arra, hogy a koalíció felbomlása után egy kisebbségi kormányt támogassanak. Hozzátette: az RMDSZ nem tárgyalt erről a PSD-vel, nem is merült fel az igény erre.

Az RMDSZ nem lép be egy kisebbségi kormányba és nem is támogatja azt - szögezte le Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök megismételte: az RMDSZ támogatna egy bizalmatlansági indítványt, de hangsúlyozta, a kezdeményezőnek, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) feltétlenül fel kell mutatnia egy parlamenti többséget és egy kormányprogramot, mert most már nem lehet azzal érvelni, hogy úgysem megy át az indítvány .

Kelemen Hunor kifejtette: az alkotmány 89. cikkelye megtiltja, hogy az államelnöki választások előtt hat hónappal előre hozott választásokat lehessen tartani, így ilyenre idén már nem kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!