ERDON Országos hírek

2019.08.29. 08:53

Iohannis: a jelenlegi kormánynak újabb bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben

A jelenlegi kormánynak újabb bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben, jelentette ki Klaus Iohannis államelnök szerdán.

A jelenlegi kormánynak újabb bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben, jelentette ki Klaus Iohannis államelnök szerdán.

A választások után, egy új, alkotmányos többséggel, sokkal többet fogunk tudni véghezvinni. Addig azonban, ma, a jelenlegi kormánynak újabb bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben, és felkérem a kormányt, hogy indítsa el az ehhez szükséges eljárást - mondta az államelnök a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

Ha a parlament megszavazza a bizalmat a kormánynak ebben az új konfigurációban, ő továbbra is szigorúan védelmezni fogja a demokratikus értékeket, a jogállamot, a nyugati modellen alapuló fejlődést, fejtette ki Iohannis. Amennyiben azonban a parlament nem szavazza meg a bizalmat, biztosítom a román állampolgárokat, hogy léteznek korrekt, demokratikus és alkotmányos megoldások annak érdekében, hogy Románia ne essen egy mély válságba - hangsúlyozta az államelnök. Állítása szerint elég voks gyűlne össze a parlamentben egy áthidaló megoldáshoz, amely leváltaná a jelenlegi kormányt, nyomatékosítva, hogy az ellenzéki pártok ésszerűen kell viselkedniük.

Romániának valódi és alapos változásra van szüksége, hogy meg lehessen javítani mindazt, amit az elmúlt években elrontottak , fűzte hozzá.

A május 26-ai voks legitimitást ad nekem, hogy elutasítsam a PSD által tett javaslatokat, amint azt több ízben megtettem. (...) Mandátumom alatt védelmeztem a demokráciát, megtartottam Romániát az európai úton, meggátoltam egy sor, az igazságszolgáltatás ellen irányuló támadást, mozgósította 6,4 millió románt a korrupció elleni harc megmentése érdekében - mutatott rá az elnök.

Megemlítette még, hogy a belső politikai helyzettől függetlenül, Románia továbbra is egy stabil ország marad, konszolidált demokráciával, sok erős és hatékony intézménnyel, működőképes és dinamikus gazdasági magánszektorral és egy aktív civil szférával. Igen, szükségünk van egy széles, Európa-párti politikai többségre, amellyel újra tudjuk indítani Romániát, amely egy jó kormányzást biztosít és támogatja a korrupcióellenes harcot. De semmit nem lehet megvalósítani mindezekből az állampolgárok támogatása, részvétele nélkül. Ezért, kedves román állampolgárok, számítok szavazatukra, mert csak együtt tudunk felépítenin egy normális Romániát! - sommázta Klaus Iohannis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!