ERDON Országos hírek

2019.07.10. 13:27

Iohannis: A GRECO-jelentés egy újabb „piros lap" a PSD-ALDE kormánynak

Az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) által Romániáról készített, kedden közzétett jelentés egy újabb piros lap a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánynak - állapította meg szerdán Klaus Iohannis államfő.

Az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) által Romániáról készített, kedden közzétett jelentés egy újabb piros lap a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánynak - állapította meg szerdán Klaus Iohannis államfő.

Meglátása szerint a dokumentum egybecseng a román igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében készített jelentéssel és a Velencei Bizottság ajánlásaival.

A PSD-ALDE-kormány újabb piros lapot kapott, ezúttal az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportjától, a GRECO-tól. A június 21-én elfogadott és a kabinet által jelentős késéssel közzétett két jelentés újfent rámutat arra, milyen károkat okozott a PSD-ALDE-kormány az elmúlt két évben az igazságügyi törvényeket és a büntetőjogot érintő módosításokkal" - fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Iohannis szerint aggasztó, hogy mivel a kormány csak a saját érdekeit tartja szem előtt, az európai szervek továbbra is kénytelenek megfigyelés alatt tartani Romániát. "A jogalkotási eljárás nem javult, a jelenlegi többség még mindig mellőzi a közvitákat és az átláthatóságot, és továbbra is sürgősségi rendeleteket ad ki fontos kérdésekben. Ezt állapítja meg a GRECO-jelentés is" - tette hozzá az államfő, aki szerint bár minden illetékes európai intézmény jelzi a kormánynak, hogy "az úgynevezett igazságügyi reform" rossz irányt vett, a PSD-ALDE alkotta koalíció teljesen figyelmen kívül hagyja ezeket a figyelmeztetéseket.

Romániában kevés előrelépés tapasztalható a törvényhozók, a bírák és az ügyészek körében észlelt korrupció visszaszorítását célzó intézkedések, valamint az igazságügy vitatott reformjával kapcsolatos aggályok megválaszolása terén - hívja a figyelmet az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport kedden közzétett két jelentésében.

A GRECO mély aggodalmának ad hangot azzal kapcsolatban, hogy az ajánlások ellenére a román hatóságok nem álltak el az igazságszolgáltatásban tapasztalható visszaéléseket kivizsgáló különleges ügyészi részleg létrehozásától.

Az igazságügyi rendszer reformját illetően a GRECO rámutat: nagymértékben aláásná a korrupció elleni küzdelmet, ha törvénybe iktatnák a bizonyos korrupciós tettek büntethetőségének korlátozására irányuló kísérleteket.

A GRECO különösen azt kifogásolja, hogy hiányoznak a tárgyilagos kritériumok az ügyészek kinevezése és elbocsátása kapcsán, és szükségesnek tartaná a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) szerepének megerősítését ebben a folyamatban. Az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja sajnálkozását fejezi ki a miatt is, hogy a legutóbbi törvénymódosítások és az alkotmánybíróság joggyakorlata növelte a végrehajtó hatalom szerepét a magas rangú ügyészek kinevezési eljárásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!