ERDON Országos hírek

2019.05.26. 20:17

Exit poll: fej-fej mellett a PSD és a PNL

Az Európai Unió legtöbb tagállamában, köztük Romániában is EP-választásokat tartottak. Ugyanakkor az igazságügyi rendszerre vonatkozó referendum is zajlott az országban.

Az Európai Unió legtöbb tagállamában, köztük Romániában is EP-választásokat tartottak. Ugyanakkor az igazságügyi rendszerre vonatkozó referendum is zajlott az országban.Az idei romániai EP-választásokon az Avangarde és a CURS közvélemény-kutató cégek végeztek közös exit poll közvélemény-kutatást, azaz a választókat a szavazófülkéből való kilépéskor kérdezték meg. A felmérésük szerint a romániai EP-választáson fej-fej mellett haladt a PSD és a PNL, mindkét párt a leadott voksok 28,5 százalékát szerezhette meg. A harmadik lett az USR, mely a leadott voksok 23,09 százalékát szerezte meg. A felmérés szerint átlépte az öt százalékos bejutási küszöböt a Pro Romania (5,7%), az RMDSZ (5,4%) és a PMP (5,2%). A bejutási küszöbön billeg az ALDE 4,9 százalékkal. A felmérés hibahatára plusz-mínusz két százalék.

Részvételi adatok

A Központi Választási Iroda (BEC) honlapjának adatai szerint este kilenc órakor, tehát urnazáráskor a 18.267.732 szavazásra jogosult román állampolgár közül 8.944.570 adta le voksát az EP-választásokon, ami a szavazati joggal rendelkező polgárok 48,96 százalékát teszi ki. Bihar megyében a nem hivatalos adatok szerint 264.915 személy, vagyis a szavazásra jogosultak 52,73 százaléka voksolt. Az EP-választáson Ilfov megyében szavaztak a legtöbben: itt a szavazásra jogosult polgárok 63,7 százaléka voksolt. A nem hivatalos adatok szerint a második Kolozs megye 60,9, a harmadik pedig Giurgiu megye 55,4 százalékkal. A lapzártánkig befutott eredmények alapján a legkevesebben Vaslui megyében szavaztak, itt a választásra jogosultaknak mindössze 34,7 százaléka adta le a voksát, de ugyancsak gyengén szerepeltek Botoșani (39,6%) és Szatmár (41,6%) megyék. A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben nem volt kiemelkedő a választási kedv: Kovászna megyében a választópolgárok 42,7 százaléka ment el szavazni, Hargitában 47,3, Marosban 49,2, Szilágyban 52,1 százalék volt a részvételi arány az EP-választáson. Klaus Iohannis, Románia államfője az exit poll eredmények ismertetése után tett nyilatkozatában azt mondta: a PSD által elért eredmény után a kormánypártnak mennie kellene a hatalomból. A referendumon egyébként 41,2 százalék volt az országos részvételi arány a nem hivatalos eredmények szerint.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!