ERDON Országos hírek

2019.03.12. 09:09

Timmermans: Az MCV-jelentést követően semmilyen haladást nem érzékeltem

Az Együttműködési és Ellenőrzi Mechanizmus (MCV) keretében közzétett Romániára vonatkozó jelentést követően semmilyen haladást nem érzékeltem - jelentette ki hétfőn Frans Timmermans.

Az Együttműködési és Ellenőrzi Mechanizmus (MCV) keretében közzétett Romániára vonatkozó jelentést követően semmilyen haladást nem érzékeltem - jelentette ki hétfőn Frans Timmermans.

 

Az Európai Bizottság első-alelnöke azt mondta: azt szeretné, ha az Európai Bizottság (EB) és a román kormány szakértői találkoznának, hogy a megfogalmazott ajánlásokról tárgyaljanak.

Biztosak akarunk lenni abban, hogy haladás történik afelé, hogy Romániában a törvény hatalma érvényesüljön, és hogy a korrupcióellenes harc nem szorul háttérbe. (...) Nekem az a gondom, hogy az MCV-jelentést követően semmilyen haladást nem érzékeltem - nyilatkozta a sajtónak Timmermans, miután az Országos Politikatudományi és Közigazgatási Iskola (SNPSA) díszdoktorává avatták.

Az EB első-alelnöke nem kívánt spekulációkba bocsátkozni a következő lépést illetően, így a 7-es cikkely esetleges aktiválásáról sem akart beszélni.

Timmermans arról biztosította a román felet, hogy az EB bármikor rendelkezésre áll , de hanem a Velencei Bizottság véleményét is ki lehet kérni. Mint mondta: tisztában vannak azzal, hogy az alkotmánybíróság döntéseit életbe kell léptetni, de ezt úgy kell megtenni, hogy ne akadályozza a korrupcióellenes harcot és tartsa tiszteletben az igazságszolgáltatás függetlenségét .

Az első-alelnök azzal hárította el a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló ügyosztályra vonatkozó kérdést, hogy nem akarja kommentálni az egyes intézmények működését, de azt mondta: mindenkor tiszteletben kell tartani a jogállamot .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!