ERDON Országos hírek

2019.02.06. 10:48

Történelmi eseményre készülnek Csíksomlyón

Ilyen még nem volt: a szokásos, de nagyszabású volta miatt mindig nagy előkészületeket igénylő csíksomlyói búcsú mellett idén pápalátogatás is várható a zarándokhelyen. Utánanéztünk, hogyan készülnek a kettős eseményre.

Ilyen még nem volt: a szokásos, de nagyszabású volta miatt mindig nagy előkészületeket igénylő csíksomlyói búcsú mellett idén pápalátogatás is várható a zarándokhelyen. Utánanéztünk, hogyan készülnek a kettős eseményre.

Máris készülnek: idén ugyanis két nagy esemény is zajlik majd Csíksomlyón. A hagyományos búcsú mellett - amely maga is tízezreket vonz – Ferenc pápa is ellátogat majd oda. A Vatikán január 11-én adta ki a nyilatkozatot, hogy Ferenc pápa május 31. és június 2. között Romániában tesz apostoli látogatást, a csíksomlyói kegyhelyre is ellátogat. Ezt a román állami vezetők is megerősítették, pár nappal később. „Járjunk együtt az úton” - ez a látogatás hivatalos mottója, és az egységre valló felhívást jelzi. A vizit logója pedig három szín, a kék, a sárga, a piros – ezek a román nemzeti zászló színei is. Római katolikus pápa 1999-ben járt először többségében ortodoxok lakta országban: akkor II. János Pál pápa Bukarestben találkozott Teoctist akkori ortodox pátriárkával. A mostani látogatás szervezésekor a csíksomlyói ferencesek elvetették a pápalátogatás és a pünkösdi búcsú összevonását, mivel a pápai vizit biztossá válásakor a búcsú szervezése már nagyon előrehaladott szakaszban volt - tehát június elején két külön esemény lesz. Ferenc pápa romániai látogatása egyik állomásaként június elsején látogat Csíksomlyóra, aztán az idei pünkösdi búcsú részét képező szentmisét június 8-án tartják meg a kegyhelyen. A csíksomlyói ferencesek megerősítették, hogy az idei pünkösdi búcsút június 7. és 10. között tartják. Mivel Ferenc pápa romániai látogatása keretében június 1-jén látogat Csíksomlyóra, a hagyományos búcsún nem lesz jelen. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a hivatások éve van, a pünkösdi búcsú is ennek jegyében zajlik, mottója: "Íme, az Úr szolgálóleánya". Előzőleg tehát június 1-jén, szombaton tart szabadtéri szentmisét a csíksomlyói hegynyeregben Ferenc pápa. A látogatást a pünkösdi zarándoklat mintájára készítik elő, így a mise szabadtéren lesz a csíksomlyói hegynyeregben, ahol a pünkösdi búcsú szentmiséjét is szokták tartani.

Reakciók és felkészülés

A fő szervező természetesen az egyház. A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség részéről a pápalátogatás szervezőcsapatának sajtófelelőse, Oláh Zoltán válaszolt lapunk kérdéseire. „Elsősorban az egyház a szervező és a vendéglátó a pápalátogatáskor, mivel ez pasztorális vizit” - mondta. Hozzátette: az érintett önkormányzatok a keretet biztosítják, az egyház a tartalmat. Már zajlik a plébániai közösségek felkészítése, ugyanakkor felmérést készítenek arról, hány zarándok várható. Arra a kérdésünkre, hogy miért kellett külön a Román ortodox Egyház beleegyezése is a vizitbe, ezt válaszolta: „Ez jelképes és gyakorlati töltetű is. Hiszen Őszentsége nem látogat el olyan helyre, ahol a többség nem látja szívesen. Például II. János Pál és Benedek pápák is szívesen elmentek volna hivatalos látogatásra Oroszországba is, de az ottani ortodox egyház már akkor is hűvösen reagált ez irányú szentszéki puhatolózásokra, ahogy most is az, úgyhogy római katolikus egyházfő nem is járt ott. Emellett keresztényi gesztus is a többi keresztény egyházzal egyeztetni”.

A helyi szervezésben is érintett önkormányzati szféra részéről Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke nagy kihívásnak nevezte a pápalátogatás megszervezését, hiszen várhatóan több százezer embert kell fogadniuk, ezért már most elkezdték a készülődést. Az önkormányzati vezető a magyar és a román diplomácia sikereként értékelte, hogy a pápa nem csak "villámlátogatásra" érkezik, hanem három napot tölt Romániában. Borboly kérdéseinkre a következőket válaszolta: „Hargita megye számára nem csupán hatalmas megtiszteltetés és történelmi pillanat, hanem számos szempontból óriási lehetőség is Ferenc pápa csíksomlyói látogatása. Éppen ezért igyekszünk gazdag programkínálatot biztosítani a több millió idelátogató embernek a két ünnep közötti időszakban. Többek között május 31. és június 10. között kerülnek megrendezésre a Hargitai Megyenapok is, mely az eddigi éveknél is színesebb és színvonalasabb kulturális programok sokaságát foglalja majd magába. A turizmus területén is mindenki gőzerővel készül, a szálláshelyek jelenleg is feltérképezés alatt állnak, erről a közeljövőben tudunk pontosabb információkat közölni. Ajánljuk az idelátogatók számára a visitharghita applikációt, melyen minden szálláslehetőséget és programot megtalál az érdeklődő. Hargita megye jó házigazdája kíván lenni ennek a kiemelkedő eseménynek, reméljük, az ideérkezők feltöltődve, szép élményekkel fognak távozni és máskor is ellátogatnak hozzánk”.

Megkerestük Csíkszereda város önkormányzatát is, ahol a sajtó- és kulturális osztályon elmondták: teljesen új még ez a témakör, ezért még csak az előkészületek tervezésénél tartanak, olyan felelőse sincs még a kérdésnek, aki válaszolna a sajtóosztály részéről.

Előrébb haladt viszont már maga a városvezetés, ugyanis Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere érdeklődésünkre elmondta: „Pár napon belül megkeressük a csíksomlyói ferenceseket, hogy egyeztessünk velük is a felkészülésről. Emellett a városnak is gondoskodnia kell a közbiztonságról, ezt az ebben illetékesekkel letárgyaljuk hamarosan. Külön nagy feladat lesz a megfelelő mennyiségű parkolóhely kialakítása, hiszen ez egy kis város, és bár a búcsúk alkalmával már van rutinja is ilyesmiből, mégsem léggömbszerű, ami nagyon bővíthető lenne”. A csíksomlyói búcsúkor általában 500.000 látogató szokott a környéken megfordulni, ezt megerősítette az alpolgármester is. Hozzátette: a pápa látogatására pedig mintegy 800.000-900.000 embert várnak. „Hiszen erre az eseményre nem csak katolikusok jönnek majd, és nem csak magyarok, hanem protestánsok, sőt, ortodoxok is, románok is, továbbá magyarországi zarándokok is. A magyarországi pápalátogatásokat alapul véve is azt lehet mondani, hogy közelíthet a millióhoz a látogatók száma, legalábbis erre kell készülni” - tette hozzá. A szeredai önkormányzat már meg is kezdte az előkészületeket a parkolóhelyek kialakításához. Amiatt is nehezebb ez, hogy nem síkvidéken vannak, de amiatt is, hogy a város szélén szóba jöhető területek jelentős része magántulajdonban van. Ezért felveszik a kapcsolatot a tulajokkal, beleegyezésüket kérve ideiglenes helyek létesítésébe. Hogy fizetős lesz-e a parkolás a pápalátogatáskor, azt nem tudja az alpolgármester. „egyrészt számítok arra, hogy a telektulajdonosok majd kérnek ezért valamit, másrészt az önkormányzattól még költségvetést nem láttam idén”. Ám nem feltétlenül biztos, hogy a tulajdonosoknak járó esetleges összegeket az önkormányzat átterheli majd a parkolókat használókra.

Turizmus

Idegenforgalmi szempontból is felpezsdülést hozhat a pápalátogatás. Maga a búcsú amúgy is azt szokott, hiszen minden évben sok anyaországbeli is érkezik a nyeregben zajló zarándoklatra. Ám a katolikus egyházfő vizitje kapcsán akár duplázhatják is bevételüket azok a vállalkozások, vállalkozók, akik ilyen utazásokban utaznak. Magyarországi vállalkozások már hirdetik is mindkettőt. A pápalátogatáson való részvételt például 3-4 napos utazási csomagokként kínálják, történelmi eseményként és különleges utazásként reklámozva. A programok általában magukban foglalják a következőket: Ferenc pápa szentmiséje a Somlyó-nyeregben, megálló Korondon, kézművesek portáinak felkeresése, Csíkszereda megtekintése, néhol kirándulás a Jézus szíve szobor-kilátóhoz. Átlagosan 50.000 forint egy ilyen kirándulás ára, a szállítás autóbusszal történik. A búcsúba évente jár a zarándokvonat is. Ez 70.000 forint körüli áron biztosítja a teljes kirándulást.

Persze a helybelieknek, illetve az ottani idegenforgalmi vállalkozóknak is fellendülést hozhat a kettős esemény. Felhívtunk több panziót Csíksomlyó környékén, és a tulajok – saját és vállalkozásaik nevének mellőzését kérve – elmondták: már most a legtöbb hely foglalt, mind a búcsú, mind a pápai vizit idejére. Lehet azért még szállást találni itt-ott, de netről indított kereséssel már nehezebb, visszajáró vendégként könnyebb, illetve úgy, hogy a megtelt szállások tulajai sokan szívesen adnak olyan telefonszámokat, ahol más vállalkozók, vagy épp magánszemélyek érhetőek el, még szabad helyekkel. Azt is megtudtuk, hogy a szálláshelyek árai a búcsú időszakában is jelentősen emelkednek, és így van ez a pápalátogatással kapcsolatban is: átlagosan megduplázódnak. Van ugyanakkor, ahol alkudható az ár, a tartózkodás hosszának, illetve az érkező személyek számának függvényében. Jelen időszakban a már elkelt szállások 50 lej/fő/éj átlagáron kerültek értékesítésre. Egyébként nem újdonság, hogy a nyári eseményre már év elején nehezen találni ott szobát: minden évben, a búcsú időszaka már ilyentájt foglalt. Ezúttal a pápalátogatás idejére is elfogyni látszanak a szálláshelyek, már most.

Csúcsrendezvény

Beszéltünk idegenvezetővel is. Orbán László a csíksomlyói ferencesek elérhetőségeinél is feltüntetett, engedéllyel bíró idegenvezető, aki az egész térségben, főállásban dolgozik. Kiemelte: amikor búcsú van, naponta akár több, mint 1000 látogatót is kalauzol, ugyanakkor szerinte akik vezetett túrát igényelnek, a térséggel kapcsolatos információszerzés céljából, azok az év többi részében is érkeznek. „Az én munkám, az ilyen munka az esztendő többi szakaszában az igazán fontos, nem a búcsú idején. Mi, idegenvezetők főleg az év többi részében érkező sok turistát szolgáljuk ki, akik főleg Magyarországról jönnek. Mert búcsúkkor inkább csak felmennek a nyeregbe, megnézik a templomot is, imádkoznak, és kész. Szerintem ez lesz a pápalátogatáskor is. Ez egyfajta második búcsú lesz itt. Én például a pápalátogatáskor pedig nem is fogok csoportokat vezetni” - mondta.

A pápalátogatás szervezőcsapatának sajtófelelőse, Oláh Zoltán lapunknak így összegzett: „Vélhetően a pápa látogatásának romániai fő eseményei között lesz a csíksomlyói. Őszentsége még Bukarestbe, Jászvásárra és Balázsfalvára megy emellett, ám a vizit közepén van a csíksomlyói, és emellett az várható, hogy ott lesznek a legtöbben. Tehát ez a helyszín a magyar hívek szempontjából is, de az egész vizitet nézve is az egyik csúcsrendezvényt jelenti”.

Vélemények a kettős eseményről

Megkérdeztünk néhány polgárt, potenciális látogatót: inkább a búcsúra mennek-e idén, vagy a pápalátogatására, vagy mindkettőre, illetve mi alapján döntenek?

Kacsó Edith: „Én a pápalátogatásra megyek. Székelyföldi vagyok, de Bukarestben dolgozom, és így is elmegyek. Magának az eseménynek a rendkívülisége miatt is, de főleg a pápa rendkívülisége miatt.”

Szőke Edit: „Istenhívő vagyok, de még sosem voltam búcsún, nem hiszem hogy idén kezdeném el. Ez a pápa nagyon szimpatikus mint ember és mint pápa egyaránt, kifejezetten csak miatta mennék, ha mennék.”

Mészáros Ilonka: „Én inkább a búcsúba mennék. Érdekesebbnek tartom azt. Ám sajnos az egészéségi állapotom nem teszi lehetővé az utazást.”

Gaál Ilona: „Szoktam járni ilyen eseményekre, és most mindkettő érdekes lesz. Több, mint valószínű, hogy a búcsúra megyek, mert az a hagyományosabb”.

Ferencz Zsolt: „Mindkettő fontos esemény, ez kétségtelen. Lassan 15 éve élek Kolozsváron, és sajnos nem tudok három olyan alkalmat visszaidézni, amikor hazautaztam pünkösdre – Csíkszentkirályra, hogy az ottani keresztaljával vagy a szüleimmel a nyeregbe menjünk. Pedig a hit ez idő alatt mindvégig fontos szerepet játszott az életemben. Egyetemista koromban nyakunkon volt a vizsgaidőszak, aztán amikor elkezdtem a sajtóban tevékenykedni, egyik rendezvény a másikat érte Kolozsváron. Ennek ellenére nem emlékszem olyan évre, hogy ne kapcsoltam volna be a tévét, hogy megnézzem, mások hogyan vannak jelen Csíksomlyón, a szó minden értelmében. Nem tudok tervezni, de idén mindenképp szeretnék részt venni valamelyik eseményen. Megpróbálom a kellemest a hasznossal összekapcsolni, lehetőleg kollégákkal, barátokkal együtt, talán egy olyan menést szervezni, amely túlmutat az egyéni élményen, a vonattal vagy autóval való utazáson. A pápalátogatás kétségtelenül nagyobb dobás, de a minden évben megszervezett búcsú ugyanúgy az.”

Ozsváth Judit: „Évekkel korábban fontos volt számomra a csíksomlyói búcsún való személyes részvétel, aztán – főként a kisgyermek miatt – le kellett mondanom erről. Közben a szemléletem is alakult: a belső utazás nem kér már külső, térben való elmozdulást tőlem. Persze, azért szívesen elmennék még a somlyói búcsúba. A közösségi élmény is sokat jelent. Erre az évre nem terveztem ilyen jellegű zarándoklatot. A pápalátogatás hírétől viszont meghatódtam. Nagy tisztelője vagyok Ferenc pápának. Lélekben élő, egyben-látó, hiteles embernek tartom. Szeretnék ott lenni Csíksomlyón az általa bemutatott szentmisén. Elsősorban azért, mert a szeretett vendéget illik szépen fogadni. Nagy gesztus részéről az, hogy meglátogatja a magyar katolikusokat is, s ha már ő kitárja a karját felénk, személyes jelenlétemmel „ölelem vissza” őt. Amennyiben tiszta szeretettel, valódi imádsággal leszünk jelen a Krisztus földi helytartójával való találkozásban, a szent erőtér megtisztítja és megerősíti lelkünket. És erre nagy szükségünk van.”

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!