ERDON Országos hírek

2019.02.04. 08:48

Négy személyt sodort el egy lavina a Kelemen-havasokban

Elsodort vasárnap egy kirándulócsoportot a lavina a Kelemen-havasokban - jelentette Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője.

Elsodort vasárnap egy kirándulócsoportot a lavina a Kelemen-havasokban - jelentette Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője.

FRISSÍTÉS, 13:00, hétfő:

Motoros hószánokkal hozzák le a hegyről a Kelemen-havasokban történt lavinabaleset két sérültjét. A lavinában elhunyt csíkszeredai férfi holttestét helikopterrel tervezik lehozni. A Maros megyei Gödemesterházán (Stânceni) egy rohammentős egység várja a sérülteket, megvizsgálják őket, és ha indokoltnak tartják, kórházba szállítják majd - mondta a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség sajtószóvivője, Alina Ciobotariu, aki szerint az egyik személynek válltörése van, a másik pánikrohamot szenvedett.  A szóvivő hozzátette, a lavinában elhunyt férfi csíkszeredai és 46 éves volt, a sérültek is Csík környékiek. 

A Hargita Megyei Tanács hegyi- és barlangimentő-közszolgálatának a helyszínen tartózkodó vezetője, Nagy Örs azt mondta, várják a helikoptert, amelyik elszállítja majd a holttestet. 

 

FRISSÍTÉS, 11:00, hétfő:

Egy személy meghalt, kettő megsérült, miután vasárnap elsodorta őket egy lavina a Kelemen-havasokban - közölte Facebook-oldalán a hegyimentő szolgálat.

A Maros és Hargita megyei hegyimentők éjszakai menetelés után hétfő reggel elértek a tragédia helyszínére, egy halottat és két sérültet találtak. A sebesülteket elsősegélyben részesítik és előkészítik az útra, hogy le tudják őket hozni. A nagy lavinaveszély miatt egy mentőhelikopter bevetése is szóba került - derül ki a bejegyzésből. 

 

,,A lavina öt embert sodort el, akik motoros szánnal indultak kirándulni, közülük kettőnek sikerült eljutnia a meteorológiai állomásig, onnan hívták a 112-es egységes segélyhívószámot. (...) A mentésbe Hargita, Maros és Suceava megyei hegyimentők és hegyicsendőrök kapcsolódtak be" - mondta el a szóvivő. A szakemberek szerint meglehetősen homályos információk állnak rendelkezésre a történteket illetően. Egy személyt eltűntnek nyilvánítottak. A mentést nehezíti, hogy a Kelemen-havasokban továbbra is rendkívül magas a lavinaveszély.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!