ERDON Országos hírek

2018.12.13. 09:02

V. Dăncilă: A román elnökség jelmondata - A kohézió, mint közös európai érték

A kohézió, mint közös európai érték - ez Románia jelmondata, amíg betölti az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét - mondta el szerdán a parlament plénuma előtt Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kohézió, mint közös európai érték - ez Románia jelmondata, amíg betölti az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét - mondta el szerdán a parlament plénuma előtt Viorica Dăncilă miniszterelnök.

,,A következő hat hónapban tevékenységünk középpontjában az európai kohézió megerősítése áll. Azon fogunk dolgozni, hogy csökkentsük az tagállamok közötti különbséget, hogy elhárítsuk azokat a tényezőket, amelyek szétválasztják, vagy rangsorolják a tagállamokat. Túl kell lépni a régi államok kontra új államok-szerű hozzáálláson, el kell hogy töröljük a demarkációs vonalakat, a fejlettségbeli különbségeket egy olyan Európa javára, amely belső hangjainak és céljainak harmóniájára épít" - nyilatkozta a kormányfő.

Meglátása szerint a kohéziónak több dimenziója is van. Ezek közé tartozik a gazdasági dimenzió, amely a fejlettségbeli különbségek csökkentését és az egységes európai piac megszilárdítását jelenti. Úgy vélte: az országok és régiók közötti versenynek nem szabad megakadályoznia a fejletlenebb területek felzárkóztatását, mert a különbségek csökkentése az Unió egészének megerősítését eredményezi. ,,Mindez a munkaerő-vándorlás csökkenését jelentené a gyengébben fejlett régiókból a fejlettebbek irányában, ugyanakkor növekedne a lakosság vásárlóereje, ami vonzóvá tenné a piacot az unióban gyártott termékek számára" - sorolta az érveket a kormányfő.

A második dimenziónak a társadalmi kohéziót nevezte, amelynek esélyegyenlőséget kell szavatolnia minden uniós polgár számára. ,,Nem létezhetnek első- és másodrangú európai polgárok, (...) minden polgárnak éreznie kell, hogy jobban élhet az unió határain belül, mint ezeken kívül" - fogalmazott Viorica Dăncilă.

A kormányfő a politikai kohéziót nevezte meg a harmadik dimenziónak, amely ,,azonos tiszteletet és bánásmódot jelent a nagy európai család minden tagja számára".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!