ERDON Országos hírek

2018.12.03. 10:44

Sikeres volt a hetedik Partiumi Zenésztalálkozó

Hetedik alkalommal szervezte meg november 29-én, csütörtökön a Partiumi Zenésztalálkozót a Bihar megyei RMDSZ és Szőcs Lőrincz prímás, a Sanzon Együttes tagja. A váradi Trade Center hatalmas rendezvénytermében mintegy ezernégyszázan vettek részt a mulatságon.

Hetedik alkalommal szervezte meg november 29-én, csütörtökön a Partiumi Zenésztalálkozót a Bihar megyei RMDSZ és Szőcs Lőrincz prímás, a Sanzon Együttes tagja. A váradi Trade Center hatalmas rendezvénytermében mintegy ezernégyszázan vettek részt a mulatságon.

A Partiumi Zenésztalálkozó a térség egyik legnagyobb rendezvénye, s mint olyan, amelyen egymást váltva a legismertebb rendezvényzenekarok lépnek el, egyedüli széles e vidéken. A csütörtök esti alkalomra a csípős hideg ellenére már jóval a meghirdetett kapunyitás előtt gyülekezni kezdtek az emberek, így a szervezők úgy döntöttek, a hivatalos programban jelzett nyitás előtt elkezdik beengedni a résztvevőket. A teremben felállított színpadon még javában zajlottak az előkészületek, amikor a résztvevők már elkezdték elfoglalni helyeiket.

A zenésztalálkozó első fellépője az Euphoria Music Band volt, amely első alkalommal lépett közönség elé a rendezvény keretében. A hattagú csapatból ezúttal öten léptek a színpadra és igyekeztek felfűteni a hangulatot. A viszonylag frissen alakult csapat tagjai között vannak olyanok, akiknek már számottevő zenei múltja van, de ifjú tehetségek is helyet kaptak az együttesben. Céljuk ötvözni a lakodalmas zenekarok munkabírását és a partyzenekarok sokoldalúságát.

Potyondi Tímea székesfehérvári születésű énekesnő folytatta a fellépők sorát. Az előadó vállalkozó férjét követve költözött Nagyváradra egy esztendővel ezelőtt, és már tavaly is fellépett a Partiumi Zenésztalálkozón. Idei második fellépése repertoárjában inkább a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó dalok játszották a főszerepet. Amint az énekestől megtudtuk, Nagyváradon tárt karokkal fogadták őt, sok zeneszerető és zenész barátra lelt, így könnyen és hamar belelátott a bihari, illetve váradi zenei életbe.

Hivatalos megnyitó

A VII. Partiumi Zenésztalálkozó hivatalos megnyitóján elsőként Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke köszöntötte a megjelent mintegy másfélezer embert, jó szórakozást kívánva nekik az estére és lelki feltöltődést az adventi időszakra. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke szintén üdvözölte a publikumot és azt emelte ki, hogy mennyire felemelő érzés ennyi magyar emberrel együtt szórakozni, és a zenésztalálkozó – mint az évek során kiderült – remek alkalom arra, hogy a váradi, Bihar megyei magyarok összegyűlhessenek. Pete István, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének választmányi elnöke is szólt néhány üdvözlő szót, majd Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke vette át a mikrofont. Új hírrel is szolgált, miszerint Cseke Attilának és feleségének két nappal korábban született meg kisfiuk, Árpád. A képviselő mindannyiunk nevében jó egészséget kívánt „a legkisebb Csekének” és sok boldogságot, örömöt és egészséget szüleinek.

A főszervező Szőcs Lőrincz egyik zenekara, a Sanzon Együttes ötödik alkalommal lépett fel a zenésztalálkozón. Az ismert csapat zenéjére megpezsdült a táncparkett, egy tűt sem lehetett volna elejteni, annyian ropták a táncot a színpad előtt. A jövőre hatéves együttes, amint azt Márkus Zoltán korábban elárulta, egy értékesebb zenei vonalat képvisel, repertoárjában a könnyűzenétől a tánczenén át a népies műdalokig minden nagy kedvenc megtalálható. „Kollégák előtt játszunk ezeken a találkozókon, és tudvalevő, hogy mindenki másképp teljesít, másképpen billen a mérleg, ha szakmai társak előtt szerepel. A tudásunknak most is a legjavát kell adnunk. Az elmúlt évek találkozóin nagyon hálás közönséggel volt dolgunk, mindenre vevő volt, bármit játszottunk is, ezért nagy örömmel készülünk most is a zenésztalálkozóra” – mondta Márkus Zoltán, a Sanzon Együttes oszlopos tagja.

Autentikus cigányzene

Az autentikus cigányzenét játszó magyarországi Parno Graszt együttes volt az idei Partiumi Zenésztalálkozó díszvendége. Az 1987-ben alapított roma népzenei együttes a legnagyobb folklór rendezvények és könnyűzenei fesztiválok állandó fellépője, lendületes, hangulatos muzsikájukkal hamar ámulatba ejtik hallgatóságukat. Nem volt ez másképp Nagyváradon sem, mintegy másfél órás fellépésük során fokozatosan „építették fel” a hangulatot. A zenekar alapfelállása szűken tíz tag: Oláh József, Balogh Géza, Jakocska János, Oláh János, Oláh Krisztián, Németh István, Horváth Sándor, Balogh Mária, Váradi Mária, Bartus Zoltán, énekeseik között pedig két tehetséges hölgy is szerepel: Heléna és Jennifer. Előfordul, hogy zenélnek húszan is, a zenekar mellett néha egy tíztagú tánccsoport is szerepel. A jelenleg hatfős felállásban koncertező együttes vezetője szerint pályafutásuk során soha nem volt példa rá, hogy népszerűségük megcsappanjon. „Mindig a legváratlanabb pillanatokban kerestek meg minket újabb felkérésekkel, vagy kaptunk egy díjat. A Jóisten a tenyerén hordoz minket, figyel arra, hogy egy-egy új lehetőség két-három évre elegendő löketet adjon a zenekarunknak” – mondta Oláh József. A magyarul és romani nyelven is éneklő, gitáron, nagybőgőn, tangóharmonikán, tamburán és kannán játszó tagok a nyelveket egyazon dalban is cserélik, vagy egyszerre énekelnek mindkét nyelven. Az együttes a zenei gyökereit a közvetlen környezetben gyűjtötte, ahol a mai napig élnek, távol a nagyvárosok zajától. Zenéjük így őrizhette meg ősi, eleven karakterét, a formáció pedig őszinte, közvetlen természetét.

Garantált szórakozás

A Happy End zenekar lakodalmak, keresztelők, születésnapok, bálok és egyéb rendezvények kedvelt fellépője, melynek zenei palettáján számos stílus megtalálható. Az együttes 2010-ben alakult, és hat éve szórakoztatja a közönséget jelenlegi felállásában. Harmadik alkalommal léptek fel a Partiumi Zenésztalálkozón, és Veres László frontember szerint garantált a szórakozás, mind a közönség, mind a zenekarok számára, hiszen ők is éppen annyira élvezik a fellépők produkcióit, mint a publikum. Repertoárjukban többnyire lakodalmas nóták szerepeltek, magyar és külföldi (angol és olasz) örökzöld slágerek, illetve népzene, az összeállításuk pedig mindig vegyes. „Idén sem lesz gond a társasággal, a találkozó mulatni vágyó vendégeinek nagy részét ismerjük, és biztos vagyok benne, hogy jól szórakoznak majd” – mondta Veres László a fellépés előtt, és mint kiderült: teljes mértékben igaza volt.

Már jóval éjfél után járt az óra, amikor a Desszert zenekar lépett a színpadra. A 2006-ban Biharvajdán alakult együttesnek azonban nem volt túl nehéz dolga: a mulatni vágyó publikum kapható volt a közös szórakozásra. A Desszert zenekar eddig minden évben szerepelt a zenésztalálkozó meghívott fellépői között, és mindig gazdag repertoárral táncoltatta meg a közönséget: a magyar és külföldi könnyűzenei műfaj, valamint a mulatós és népzenei stílus legkedveltebb nótái is megtalálhatóak a kínálatukban.

„Rátettek egy lapáttal”

A VII. Partiumi Zenésztalálkozó utolsó fellépője a nagyváradi Kiss Music Band volt. Hajnali három óra tájékán Kiss Gézáék még „rátettek egy lapáttal”, lendületes mulatós egyveleggel kezdték meg fellépésüket, ezzel az este során talán a legnagyobb bulit hozták össze. A Kiss Music Band 2001-ben alakult, eleinte egyetemista, zenélni szerető srácokból, a kialakult csapat pedig 2010 óta játszik együtt a jelenlegi felállásában. Főleg magyar rendezvényeken, lakodalmakon, keresztelőkön, céges bulikon lépnek fel. A zenekar repertoárjában elsősorban lakodalmas nóták szerepelnek, de nem hiányoztak a közkedvelt aktuális, illetve örökzöld nemzetközi slágerek sem.

Játszóház gyerekeknek

Az idei rendezvény egyik különlegessége a rendezvényterem egyik csendesebb sarkában gyermekek számára kialakított játszóház volt, ahol a kicsik felügyelet alatt múlathatták az időt, amíg szüleik a táncparketten mulattak. Ugyancsak idén volt először nótasarok, Szőcs Lőrincz és népizenekara a Trade Center bejárata melletti nyugalmasabb helyen a nótázni vágyókat várta.

Összességében elmondható, hogy a Partiumi Zenésztalálkozó rendezvényeink sorában egy újabb akadályt vett sikerrel. A közel másfélezer résztvevő, illetve a hajnali négyig tartó mulatság azt igazolja, hogy igény van az ilyen típusú rendezvényekre, és Biharnak, illetve a Partiumnak megvannak azok a zenészei, illetve együttesei, akik és amelyek képesek egy magas színvonalú, hangulatos mulatságban bármikor helytállni.

Borsi Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!