ERDON Országos hírek

2018.12.09. 09:17

Január végén tervezi közvitára bocsátani a tanügyminiszter az új oktatási törvény tervezetét

Január végén tervezi közvitára bocsátani Ecaterina Andronescu tanügyminiszter az új oktatási törvény tervezetét.

Január végén tervezi közvitára bocsátani Ecaterina Andronescu tanügyminiszter az új oktatási törvény tervezetét.

A tárcavezető egy szombati konferencián azt mondta, vélhetően január végére készül el az új oktatási törvény tervezete, amely a tervek szerint márciusig közvitán lesz. A szülői szövetségek, valamint a Románia Fejlődéséért Koalíció képviselőivel a héten már egyeztetett a témáról, és hasonló megbeszéléseket folytat majd a tanügyi szakszervezetek, a parlamenti frakciók képviselőivel és minden más érintett szervezettel - tette hozzá a miniszter.

A Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett és a héten közvitára bocsátott, Művelt Románia elnevezésű átfogó oktatási projektet nem kívánta kommentálni Ecaterina Andronescu, arra hivatkozva, hogy még nem volt alkalma "figyelmesen átnézni". Arra a kérdésre azonban, amely azt firtatta, hogy belefoglalják-e ezt a projektet a készülő új oktatási törvénybe, a miniszter azt mondta, vannak benne részek, "amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, és amennyiben lehetséges, törvénybe kell foglalni".

A Valentin Popa volt oktatási miniszter által kilátásba helyezett, rácsteszt módszeres érettségi bevezetésének lehetősége kapcsán Andronescu azt mondta, az érettségi a tanév elején megszabottaknak megfelelően zajlik majd, "tanév közben nem lesz semmiféle változtatás".

A tárcavezető arról is beszélt, hogy meglátása szerint fontolóra kellene venni a jövőben a differenciált érettségi bevezetésének lehetőségét, hogy a technológiai líceumok végzettjei is nagyobb arányban jussanak érettségi oklevélhez. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a technológiai líceumokba járó tanulók 0-20 százaléka teszi le sikeresen az érettségi vizsgát. "Lehet, ezekben az esetekben meg kellene hagynunk a tanulóknak, iskoláknak a választás lehetőségét, döntsék el ők, kik irányulhatnak az országos érettségi, majd az egyetemi felvételi felé, és kik azok, akik inkább a gyakorlatot választanák, és ők differenciált vizsgát tegyenek le" - fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!