ERDON Országos hírek

2018.10.05. 19:55

Referendum: minden választópolgár csak egyszer voksolhat

Bár a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum két napon át zajlik, minden választópolgár csak egyszer voksolhat; a többes szavazás bűntettnek minősül és szabadságvesztéssel büntetendő - hívta fel a figyelmet pénteken Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő.

Bár a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum két napon át zajlik, minden választópolgár csak egyszer voksolhat; a többes szavazás bűntettnek minősül és szabadságvesztéssel büntetendő - hívta fel a figyelmet pénteken Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő.Dajbog rámutatott, a választópolgárok a lakóhelyük szerinti szavazókörzetben adhatják le voksukat szombaton és vasárnap, de ha más településen tartózkodnak a referendum ideje alatt, annak bármely szavazókörzetében voksolhatnak, majd nevük és személyi adataik felkerülnek egy pótlistára.

A szóvivő egy példát is adott: ha valakinek Bukarestbe szól az állandó lakhelye, és a szavazás napjain a fővárosban tartózkodik, csak a lakóhelye szerinti szavazókörzetben voksolhat, más szavazókörzetben nem. Ha azonban a referendum két napján más településen tartózkodik, annak bármely szavazókörzetében voksolhat, és felírják a pótlistára.

A szavazáshoz a következő, a voksolás napján érvényes iratok valamelyikét kell felmutatni: személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata-útlevél, elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, katonai szolgálati könyv (a katonai iskolák diákjai esetében), valamint egyszerű útlevél, egyszerű ideiglenes útlevél és egyszerű elektronikus útlevél, mindhárom az állandó lakhelyül szolgáló ország feltüntetésével - mondta a szóvivő.

Monica Dajbog ugyanakkor közölte: a lakosság-nyilvántartó szolgálatok a referendum mindkét napján nyitva tartanak 7 és 21 óra között, hogy azok, akiknek lejárt a személyi igazolványuk, de részt akarnak venni a népszavazáson, megtehessék.

Részt vehet a referendumon minden olyan román állampolgár, aki a szavazás napjáig betöltötte 18. életévét. Nem szavazhatnak a választójog gyakorlásától eltiltott szellemi sérültek, illetve azok a személyek, akiktől jogerős bírói ítélettel vonták meg ezt a jogot.

A mozgáskorlátozottak vagy az ágyhoz kötött betegek írásban mozgóurnát igényelhetnek a tartózkodási helyükhöz legközelebb eső szavazókörzetnél, a betegséget vagy mozgásképtelenséget igazoló orvosi iratok csatolásával.

A mozgóurnát a házi őrizetben, előzetes letartóztatásban levők, illetve azok a letöltendő szabadságvesztésre ítélt személyek is kérhetik, akiket nem fosztottak meg szavazati joguktól - mondta Dajbog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!