ERDON Országos hírek

2018.10.09. 13:33

Az Igazságügyi Felügyelet nyilvánosságra hozta a SRI-vel kötött megállapodást

Nyilvánosságra hozta kedden az Igazságügyi Felügyelet (IJ) a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) 2016-ban kötött együttműködési megállapodást. Az Igazságügyi Felügyelet állítása szerint nem kért és nem küldött információkat a SRI-nek a protokollum hatályossága idején.

Nyilvánosságra hozta kedden az Igazságügyi Felügyelet (IJ) a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) 2016-ban kötött együttműködési megállapodást.

Az Igazságügyi Felügyelet állítása szerint nem kért és nem küldött információkat a SRI-nek a protokollum hatályossága idején.

Az IJ emlékeztet, hogy 2018. március 28-án kérte a SRI és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács keretében működő Igazságügyi Felügyelet közötti, 2016. február 29-én aláírt együttműködési megállapodás titkosságának feloldását. A megállapodás 2017. március 8-áig volt érvényben. Az Igazságügyi Felügyelet a bírák, ügyészek, segédbírák tevékenységének és magatartásának ellenőrzése során azonban egyetlen esetben sem kért és nem is küldött adatokat vagy információkat a SRI-nek, és nem is kezdett fegyelmi eljárásba ezen protokollum hatására - szögezi le az intézmény.

A dokumentumot 2016-ban Lucian Netejoru, az Igazságügyi Felügyelet vezetője, illetve Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akkori első igazgatóhelyettese írta alá, a törvényességi felülvizsgálatot pedig Ghorghe Stan ügyész, az IJ alelnöke, illetve Dumitru Dumbravă, a SRI jogi igazgatóságának vezetője végezte.

A protokollum leszögezi többek közt, hogy az együttműködés a felek hatáskörének és kompetenciáinak keretén belül történik, a bírák és ügyészek esetleges fegyelmi kihágásainak előzetes felismerése, megelőzése és visszaszorítása céljából, valamint olyan cselekedetek elkerülése végett, amelyek veszélyeztetnék az igazságszolgáltatás menetét vagy a nemzetbiztonságot. A megállapodásban a SRI kötelezi magát, hogy kérésre információkat szolgáltat az Igazságügyi Felügyelet által vizsgált ügyekkel kapcsolatban, és hivatalból tájékoztatja az IJ-t minden olyan esetről, amelyben bírákkal vagy ügyészekkel kapcsolatban merül fel a fegyelmi kihágás gyanúja.

Ugyanakkor az Igazságügyi Felügyelet kötelezte magát arra a szerződésben, hogy a SRI-vel ismerteti az általa szolgáltatott információk hasznosságát, illetve, hogy milyen módon használta fel azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!