ERDON Országos hírek

2018.09.25. 19:42

Daea: más országok sem voltak képesek legyőzni az afrikai sertéspestis-vírust

Európa más országai is tehetetlenek voltak a sertéspestissel szemben, jelentette ki a képviselőház plénuma előtt Petre Daea. A mezőgazdasági miniszter az ellene benyújtott egyszerű indítvány megvitatásán mondta ezt.

Európa más országai is tehetetlenek voltak a sertéspestissel szemben, jelentette ki a képviselőház plénuma előtt Petre Daea. A mezőgazdasági miniszter az ellene benyújtott egyszerű indítvány megvitatásán mondta ezt.Daea részletes grafikon bemutatásával illusztrálta az alsóház plénuma előtt, hogy a mezőgazdasági minisztérium az állam más intézményeivel karöltve milyen intézkedésket hozott az afrikai sertéspestis visszaszorítása érdekében. Ezt a vírust nem Daea és nem a Dăncilă-kormány keverte ki egy mozsárban, hogy szétszórja az országban - fogalmazott a tárcavezető az ellene benyújtott egyszerű indítvány alsóházi megvitatásán.

Hozzátette: az afrikai sertéspestissel szemben Lengyelország, Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország, Oroszország, Fehéroroszország, Grúzia, Ukrajna, Csehország, Magyarország, Bulgária, és legutóbb Belgium is tehetetlen volt.

A miniszter szerint az egyszerű indítvány vitája nem oldja meg a sertéspestis ügyét, világpremier lenne, ha Romániában egyszerű indítvánnyal vissza lehetne szorítani a vírust - fogalmazott Daea.

Az ülésről távozó minisztert arról kérdezték az újságírók, hogy meg fog-e jelenni az ügyészségen, ha beidézik az afrikai sertéspestis kapcsán indított kivizsgálás során. Természetesen megjelenek - felelte Daea.

Az ügyészség szeptember elején kezdett in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárást az afrikai sertéspestis kapcsán, állat- vagy növénybetegségek terjesztése (Btk. 355.cikk), illetve hivatali gondatlanság (Btk. 298. cikk) gyanúja miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!