ERDON Országos hírek

2018.08.09. 11:11

Újabb rémes „játék” fenyegeti a gyerekeket

Újabb internetes „játék” próbálja hatalmába keríteni a gyerekeket és fiatalokat sajtóhírek szerint: egy rémfilmekbe illő figura ad nekik feladatokat.

Újabb internetes „játék” próbálja hatalmába keríteni a gyerekeket és fiatalokat sajtóhírek szerint: egy rémfilmekbe illő figura ad nekik feladatokat.Jó egy-másfél éve, hogy téma volt a Kék bálna-jelenség: egy internetes „játék”, melynek lényege, hogy működtetője a felhasználóknak feladatokat adott, melyek egyre extrémebbekké váltak, a teljesítésük félbehagyása esetére pedig megtorlást helyezett kilátásba. A főleg tinédzserek között terjedt játék állítólag öngyilkosságba is hajszolt fiatalokat, bár sok egymásnak ellentmondó hír is szárnyra kapott ezekkel kapcsolatban. Arra azonban mindenesetre jó volt a jelenség, hogy ráirányítsa a figyelmet az internet veszélyeire, illetve arra, hova vezethet, ha a fiatalok és gyerekek ellenőrizetlenül használhatják a világhálót, ha maguk a szülők sem tudják, gyerekük mivel foglakozik szabadidejében, sőt, maguk a szülők sincsenek tisztában ezekkel a veszélyekkel.

Durvuló „játék”

Mindezt azért idéztem fel, mert itt egy újabb őrület, egy újabb „horrorlény”, mely hasonló alapon működik: Momo egy rémfilmekbe illő figura (eltorzított női arc, kidülledt szemekkel), „aki” közösségi elérhetőségeken keres rá gyerekekre, és próbálja rávenni őket feladatok végrehajtására. Előbb egyszerűekre és játékosokra, majd egyre durvábbakra, ami akár a fájdalomkeltésik, vagy öncsonkításig is elmehet. A feladat elvégzéséről a figura fényképes/videós bizonyítékot kér, nem teljesítés esetére pedig fenyeget. Például nyomasztó tartalmú kép vagy hanganyagot továbbít, illetve azzal fenyegetőzik, hogy éjszaka megjelenik áldozata ágya mellett. Hogy ki vagy kik „éltetik” Momót, egyelőre tisztázatlan, egy ártalmas és durva zaklatási jelenségről van szó, nem kizárt az adatlopás célzata sem, vélik szakértők, akik hangsúlyozzák: akárcsak a Kék bálna esetében, újra a szülők és pedagógusok felelőssége kerül előtérbe, a megelőzés és felvilágosítás feladatával.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!