ERDON Országos hírek

2018.07.24. 08:46

Sokan igényelnek döntőbírókat

Több mint 500 személy kérte az idei év első hónapjaiban egyeztetők segítségét, hogy megelőzze a pert a bankokkal, más hitelintézetekkel, zálogházakkal stb., és annak reményében, hogy csökkentse a hitelkamatait.

Több mint 500 személy kérte az idei év első hónapjaiban egyeztetők segítségét, hogy megelőzze a pert a bankokkal, más hitelintézetekkel, zálogházakkal stb., és annak reményében, hogy csökkentse a hitelkamatait.Az ezzel foglalkozó központ (CSALB) vezetője, Liviu Fenoghen azt nyilatkozta Kolozsváron: a megoldási procedúra online történik, a dokumentumokat e-mailen vagy postán kapják meg, a feldolgozás után pedig továbbítják a bankoknak, melyek eldöntik, hogy beleegyeznek-e ebbe az alternatív megoldási javaslatba, vagy sem. Egy ügycsomó maximális megoldási ideje 90 nap, mely lényegesen rövidebb, mint a hosszú ideig elhúzódó perek, és a procedúra ingyenes. Míg 2017-ben 505 kérést regisztrált a CSALB, addig idén június 15-ig már 507-et, a kérések 90 százalékát pedig online oldják meg. Az egész úgy történik, hogy miután a központ regisztrálta az igénylést, választ egy döntőbírót, felveszi a kapcsolatot a felekkel, írásbeli jegyzéket küld nekik, és amennyiben ez mindkettőjüknek megfelel, 15 napon belül kötelesek végrehajtani. Bihar megyében nyolcan igényeltek ilyen szolgáltatást 2018 első felében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!