ERDON Országos hírek

2018.07.25. 09:29

Rendőrcsere a szomszédokkal a turistaidényben

Külön tájékoztatón jelentette be kedden a megyei rendőrfőkapitány, hogy idén is jön ide Magyarországról járőrözni több rendőr, és innen is mennek Magyarországra. A cél a turisták segítése.

Külön tájékoztatón jelentette be kedden a megyei rendőrfőkapitány, hogy idén is jön ide Magyarországról járőrözni több rendőr, és innen is mennek Magyarországra. A cél a turisták segítése.Nem kapnak ezért plusz pénzt, általános tevékenységük egyik elemének számít a szolgálatteljesítés, akkor is, ha az más országban történik – mondta el szerkesztőségünknek kedden Alin Haniș megyei rendőrfőnök, annak kapcsán, hogy újra összeállnak a román–magyar vegyes rendőrjárőrök, a nyári turistaidényre. A részletekről aztán két magyar rendőr jelenlétében a váradi székházban számolt be Haniș. Mint elmondta, immár 11 éve vannak ilyen akcióik nyaranta. Ezúttal július 24-től, azaz tegnaptól augusztus 21-ig állnak majd a turisták rendelkezésére ezek a járőrök, Magyarországon Hajdúszoboszlón, itt pedig a Pádis-Glăvoi térségben.

Részletek

Az egésznek a keretét kétoldalú szerződés adja, és a járőrök 4–4 magyarországi, illetve romániai rendőrből állnak majd, váltásokban, folyamatosan teljesítenek szolgálatot. További kérdéseinkre Haniș hozzátette: ők olyanokat válogattak be, akik „lehetőség szerint valamelyest tudnak magyarul is”. Magyar oldalon persze már nehezebb olyan rendőröket találni, akik románul is tudnának. Az egész akció célja a két ország turistáinak segítése, értelemszerűen a romániaiaké Hajdúszoboszlón, illetve a magyarországiaké a Pádis-Glăvoi zónában. A vonatkozó szerződést egyébként tavaly július 13-án újította meg Haniș, valamint Gyursovics József magyarországi rendőri vezető, Bors-Ártánd határátkelőnél írva alá a szükséges dokumentumot. Az irat immár nem meghatározott ideig érvényes, így a közös járőrözések jövőre is folytatódnak majd. Nálunk tehát a Boga völgyét is igyekeznek lefedni majd járőrökkel, és mint Haniș elmondta, Európa egyik legnagyobb nyitott akvaparkja, a hajdúszoboszlói, annak ellenére is változatlanul sok romániait vonz, hogy közben már nálunk is nyíltak hasonlók. Érdekesség, hogy a közös járőrözés során napi egyeztetések lesznek a román és a magyar rendőrök között, az információcsere nyelve pedig a magyar lesz, amit a projektbe bevont román rendőrök is beszélnek, sőt utóbbiak fordítottak tegnap a váradi tájékoztatón magyar kollégáiknak.

A Magyarországra utazó romániai, valamint az ide érkező magyar rendőrök cseréje még tegnap, 11 órakor meg is történt az Ártánd-Bors átkelőnél. Arra a kérdésre, hogy milyen érdekesebb esetek voltak, amelyekben a közös járőrök segítettek, a román rendőri vezető azt mondta, hogy többnyire eltévedt turistákat szoktak útbaigazítani, második helyen viszont a lopások felderítése áll, míg az egyik román járőr azt említette legkiemelkedőbb esetnek, hogy tavaly Pádison egy mocsárban vergődő lovat mentettek meg közösen a fulladástól.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!