ERDON Országos hírek

2018.07.18. 09:23

Marosvásárhely: 15 éves gyermeken hajtottak végre szívátültetést az elmúlt éjszaka

Egy 14 éves érkörtvélyesi fiú halála és édesanyjának az embersége legkevesebb négy embernek az életét mentheti meg. Az idén ez volt az ötödik szervátültetéses eset Bihar megyében.

Egy 14 éves érkörtvélyesi fiú halála és édesanyjának az embersége legkevesebb négy embernek az életét mentheti meg. Az idén ez volt az ötödik szervátültetéses eset Bihar megyében.

A fiatal egy kerékpáros közlekedési baleset miatt szenvedett agysérülést: az orvosok hiába próbálták műtéttel megmenteni az életét, így végül az édesanya beleegyezett abba, hogy szervdonor legyen. Kedden a transzplantáció miatt bukaresti, marosvásárhelyi, kolozsvári és bécsi orvosok jöttek Váradra, kioperálva a szívet, a tüdőket, a májat, a veséket, illetve a szaruhártyát.

A fiatal fiú máját keddről szerdára virradó éjjel az a 18 éves Bihar megyei lány kapta meg, aki gombamérgezéssel került súlyos állapotban a Fundeni-i kórházba, és továbbra is kritikus állapotban van. Mint már megírtuk, a gombát a lány apja szedte, az elfogyasztásuk pedig a férfi halálát okozta: a megyei kórház intenzív osztályán hunyt el. A lány (aki a váradi Mihai Eminescu Főgimnázium diákja) egy évvel ezelőtt az édesanyját is elvesztette. Az orvosok szándéka előzetesen az volt, hogy a nagynénje májának egy részét kapja meg, de végül az érkörtvélyesi fiatal tragédiája jelentett számára esélyt az életre, mert ebben az esetben 100 százalékos volt az egyezés, ami nagyon ritka. A műtét 12 órát tartott.

A körtvélyesi fiú szívét egy szívelégtelenségben szenvedő, 15 éves, Krassó-Szörény megyei fiatal kapta meg, aki 7 éve várt a transzplantációra. A műtétet Horaţiu Suciu doktor-professzor hajtotta végre. Mint elmondta, 15 éves páciense visszafordíthatatlan szívelégtelenségben szenvedett, egy éve vették fel a transzplantációs várólistára. Kiemelte: az áldozat családja nemes gesztusának köszönhetően 4-5 beteg gyermek jut átültethető szervekhez. A szívet egy SMURD-helikopterrel szállították kedden este Nagyváradról Marosvásárhelyre, ahol szerda hajnali 2-kor ért véget a műtét.

Utoljára 2011-ben hajtottak végre gyermeken szívátültetést, akkor egy 3 éves kislány kapott szívet egy donortól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!