ERDON Országos hírek

2018.07.24. 14:36

Holdfogyatkozás és vérhold pénteken

Péntekről szombatra virradóan a huszonegyedik század leghosszabb ideig tartó teljes holdfogyatkozását láthatjuk, mely vérhold-jelenséggel is társul, adják hírül a csillagászok.

Péntekről szombatra virradóan a huszonegyedik század leghosszabb ideig tartó teljes holdfogyatkozását láthatjuk, mely vérhold-jelenséggel is társul, adják hírül a csillagászok.

Amint a bukaresti Amiral Vasile Urseanu csillagászati vizsgáló központ tudatja, ha jó idő lesz, az ország bármely pontján érzékelni lehet majd a jelenséget. A holdfogyatkozás pénteken 20 óra 14 perckor kezdődik, ekkor a Hold a Föld félárnyékába kerül, majd körülbelül egy órával később láthatóvá válik, hogy a baloldala elsötétül – ekkor kerül a Hold a félárnyékból az árnyékba, s ez 22 óra 29 perckor teljesedik ki, amikortól az égitest narancssárgától téglaszínig terjedő árnyalatokat vesz majd fel. 23 óra 22 perckor kerül a Hold a legközelebb az árnyék középpontjához, majd lassan kikerül belőle. Éjjel egy óra után kilenc perccel már teljesen kikerül az árnyékból, de még mindig félárnyék fedi majd. A jelenség éjjel fél háromkor ér majd véget.

Mindebből a teljes holdfogyatkozás, amely alatt a hold narancssárga-vöröses színű lesz, 103 percig tart majd, ez a XXI. sz. leghosszabb holdfogyatkozása, mivel az égitest most helyezkedik a legtávolabb a Földtől. A bizarr színhatásokat pedig az úgynevezett Rayleigh szórás okozza majd - azaz a légkör nem engedi át a zöld és lila fénysávokat, csupán a vöröseseket. Ez a jelenség áll annak hátterében is, amikor vöröses színben játszik az ég naplementekor.

A jelenség Európában, Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában és részben Oroszországban lesz látható, míg Észak- és Dél-Amerikában, Japánban és Oroszország másik részében nem. Egyúttal a Mars bolygó tizenöt év után a legközelebb kerül a Földhoz, emiatt a szokásosnál jóval fényesebbnek látszik majd.

Ezúttal is vannak, akik mindezt a világvégével hozzák összefüggésbe, az asztrológusok szerint pedig a jelenség, valamint az azt kísérő bolygóállás nagy érzelmi kitöréseket és belső átalakulást hozhat, melyet fontos tudatosan átélni; egyúttal, mint állítják, „lehullhat a lepel”, s lehetőségünk nyílhat tisztábban látni, több vonatkozásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!