ERDON Országos hírek

2018.07.10. 09:18

A képviselőház plénuma elfogadta a közigazgatási törvénykönyvet

Elfogadta hétfő este a képviselőház plénuma a közigazgatási törvénykönyvet. Az elfogadás mellett 175-en, ellene 33-an voksoltak, 15 képviselő tartózkodott.

Elfogadta hétfő este a képviselőház plénuma a közigazgatási törvénykönyvet. Az elfogadás mellett 175-en, ellene 33-an voksoltak, 15 képviselő tartózkodott.

A jogszabály általános vitáját a múlt héten tartották, hétfőn a cikkelyenkénti vitára és a zárószavazásra került sor. A felsőház már elfogadta a tervezetet, a képviselőház döntő fórum volt e jogszabály esetében.

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke bejelentette, hogy pártja megtámadja az alkotmánybíróságon ,,ezt a románellenes törvénykönyvet".

,,Ami itt történik az nagyon világos: egyezség köttetett, hogy a parlament ma egy olyan törvényt szavazzon meg, ami különbséget vezessen be a helyi választottak és a többi állampolgár között.(...) Mindannyian különnyugdíjat akarunk. Határozottan a különnyugdíjak ellen vagyok, és ellenzek minden olyan kezdeményezést, hogy minden választott személynek különnyugdíja legyen - azaz egy más státusza, mint a többi állampolgárnak" - fejtette ki Tomac a közigazgatási törvénykönyv vitáján.

Nicuşor Halici, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője úgy vélte, hogy a több mint 800 cikkelyt tartalmazó törvény először módosítja a közigazgatást Romániában azzal a céllal, hogy hatékony köztisztviselői réteget alakítson ki. ,,A köztisztviselők tevékenységét éves rendszerességgel felmérik, és akik megfelelő felkészültséggel rendelkeznek és hatékonyan dolgoznak, azok maradnak, akik nem, azok mehetnek" - magyarázta.

Korodi Attila, az RMDSZ frakcióvezetője szerint a közigazgatási törvénykönyv új alapokra helyezi a román állam és az állampolgár viszonyát és bejelentette, az RMDSZ megszavazza a tervezetet.

A frakcióvezető szerint az országnak nagy szüksége volt már egy átfogó, átlátható és letisztult közigazgatási törvénykönyvre, hiszen az elmúlt időszakban igencsak komoly gondokkal kellett szembenézniük az önkormányzatoknak és közintézményeknek, amelyek többnyire a többféle jogértelmezésből és -gyakorlatból adódtak.

,,A képviselőházban zajló parlamenti vita alatt megőriztük a szenátusban elfogadtatott javaslatainkat a kisebbségi anyanyelvhasználatra vonatkozóan, valamint további garanciákat vittünk bele a törvény szövegébe: így az új közigazgatási törvénykönyv hatályba lépése előtti időszakban érvényes jogszabályok által előírt anyanyelvhasználati jogokat nem lehet visszavonni" - mutatott rá az RMDSZ közleménye szerint Korodi Attila. Hozzátette: a törvénykönyv szövege a szövetség szakpolitikusainak munkája révén olyan előírásokat is tartalmaz, amelyek arra kötelezik Romániát, hogy számos nemzetközi egyezményben foglalt, az ország által ratifikált nyelvhasználati jogokra vonatkozó rendelkezéseket gyakorlatba ültesse.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nevében felszóló Victor Paul Dobre képviselő úgy fogalmazott, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) - Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíció ,,leépítette a köztisztséget".

,,Ezzel a törvénykönyvvel gyakorlatilag megszüntetjük a Köztisztviselők Országos Ügynökségét (ANFP), amelyet 25 év erőfeszítésével, programokkal, uniós és világbanki finanszírozással építettünk ki. Nem marad csak az épület, az igazgató, a portás és egy postaláda. Sajnos, a koalíciós kollégák a természetes határokon túl elpolitizálták a közigazgatást" - jelentette ki a liberális képviselő.

Nicuşor Dan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőjének véleménye szerint a jogszabály ,,formailag egy lépést jelent előre", mert sok törvényt foglal össze egyetlen helyen, viszont ,,tartalmilag öt nagy lépést jelent hátra", ez utóbbiak közé sorolta, hogy a törvénykönyv ,,politikust csinál a prefektusból".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!