ERDON Országos hírek

2018.06.06. 14:04

Mintegy hatezer sértett kihallgatására készül a katonai ügyészség az 1989-es forradalom ügyében

Hozzávetőlegesen hatezer személyt hallgatnak ki a katonai ügyészek az 1989-es forradalom ügyében indított bűnvádi eljárás következő szakaszában.

Hozzávetőlegesen hatezer személyt hallgatnak ki a katonai ügyészek az 1989-es forradalom ügyében indított bűnvádi eljárás következő szakaszában.

Marian Lazăr katonai ügyész szerdán azt mondta, hamarosan elkezdik a sértettek és a büntetőeljáráshoz polgári félként csatlakozott személyek kihallgatását. Jelenleg az 1989. december 17-e és 31-e közötti események során meghalt, megsérült vagy szabadságuktól megfosztott személyek azonosításán dolgoznak, hogy felkutassák őket vagy leszármazottaikat. Az érintettek a bukaresti, iaşi-i, kolozsvári, temesvári katonai ügyészségre vagy a lakóhelyük szerinti megyei rendőr-főkapitányságra kapnak majd idézést - mondta Lazăr.

A katonai ügyész hozzátette, az érintetteket arra kérik, vigyék magukkal a kihallgatásra azokat az orvosi iratokat, amelyek az 1989. decemberi események alatt szerzett sérüléseiket igazolják, olyan személyi iratokat, amelyek a sértettel való leszármazotti kapcsolatot igazolják, illetve bármilyen más, a 89. decemberi eseményekhez köthető bűnvádi eljárással kapcsolatos dokumentumot.

Tekintettel arra, hogy igen nagyszámú, mintegy hatezer személyt készülnek kihallgatni, arra kérik az érintetteket, hogy az idézésben szereplő napon és időpontban jelentkezzenek a megadott ügyészségi vagy rendőrségi székhelyen.

Az 1989-es forradalom ügyében többek között Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman volt miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes ellen zajlik bűnvádi eljárás emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt. A katonai ügyészek a nyomozás során megállapították, hogy nem alakult ki hatalmi vákuum Romániában 1989 decemberében, illetve hogy a december 22-én este elindított katonai diverzió vezetett a számos emberéletet és sérültet követelő eseményekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!