ERDON Országos hírek

2018.06.13. 21:34

Kulturális eseményekre és termékekre is adhatnak értékjegyet

Kulturális eseményekre és termékekre is kaphatnak ezután értékjegyet a munkavállalók – döntőházként fogadta el az RMDSZ tervezetét a képviselőház.

Kulturális eseményekre és termékekre is kaphatnak ezután értékjegyet a munkavállalók – döntőházként fogadta el az RMDSZ tervezetét a képviselőház.„A már ismert étkezési értékjegyekhez hasonlóan kulturális eseményekre és termékekre is adhatnak utalványokat a munkáltatók az RMDSZ által kezdeményezett törvénytervezet értelmében, amelyet döntőházként fogadott ma el a képviselőház plénuma. A jogszabály továbbá az értékjegyeket egyetlen törvény alatt szabályozza, így az étkezési, az ajándék, az üdülésre vagy a bölcsődék kifizetésére használható utalványokat egy törvénybe összegyűjtve szabályozza a ma elfogadott javaslatunk” – mutatott rá Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő, a tervezet kidolgozója a plénumi szavazást követően.

A Bihar megyei törvényhozó hozzátette: „egy család kiadásait tekintve a kulturális eseményekre szánt költségek olykor elmaradnak, az újonnan bevezetett értékjegy pedig ezeket a kiadásokat fedezi, így olyanok is eljuthatnak színházba, múzeumba, vagy küldhetik el gyermekeiket bábszínházba, akiknek amúgy nehezükre esett volna fizetésükből erre költeni.”

Szabó Ödön az új értékjegy-típus bevezetése mellett ugyanakkor annak szükségességét hangsúlyozta, hogy a jelenleg érvényben lévő törvényekhez képest az értékjegyek rendszerét egyetlen törvény szabályozza majd: „Romániában jelenleg három törvény rendelkezik arról, hogy egy munkáltató milyen jellegű értékjegyeket nyújthat az alkalmazottjainak, az általunk kidolgozott törvénytervezet egységesíti ezeket. Kezdeményezésünkkel egyszerre egységesítünk és egyszerűsítünk a vonatkozó jogrenden.”

A szakbizottsági munkálatok során a kezdeményezést Csép Éva Andrea, a munkaügyi bizottság titkára tartotta fent. A Maros megyei képviselő kiemelte: „a bérek kiegészítéseként az értékjegyek a munkavállalók plusz jutalmazását és motiválását szolgálják, hiszen hozzáférést biztosítanak olyan termékekhez és szolgáltatásokhoz, amelyeknek megvásárlása egyébként terhet jelentene a családi költségvetésben. Ugyanakkor ezek olyan juttatásoknak számítanak, amelyekre kedvezményes adózási feltételeket szab meg az állam, így ösztönözve a munkaadót is.”

Csép Éva Andrea rámutatott arra is, hogy a munkavállaló számára egyszerűbb lesz a bölcsődék kifizetésére használható értékjegyek által a szakmai és a családi életet összehangolni, a vakációs utalványok által kedvezményesen pihenni, és az új típusú, kulturális értékjegynek köszönhetően gyakrabban például színházba, koncertekre, kiállításokra ellátogatni.

RMDSZ Tájékoztató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!