ERDON Országos hírek

2018.06.11. 14:14

A Romániai Bírák Egyesülete kéri a "bírák és ügyészek elleni precedens nélküli támadások" leállítását

Az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségének megvédését kérte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM) a Romániai Bírák Fóruma (FJR) .

Az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségének megvédését kérte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM) a Romániai Bírák Fóruma (FJR) .

A FJR hétfőn tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy álláspontja szerint haladéktalanul a CSM, mint az igazságszolgáltatás függetlenségéért kezeskedő intézmény beavatkozására van szükség a bírák és ügyészek elleni precedens nélküli támadások leállítására .

A közlemény leszögezi, hogy a június 9-ei nagygyűlés szervezői büntetőjogi eljárásokban érintett személyek, és az általuk megfogalmazott felhívások a visszaélések ellen valójában nyomásgyakorlást jelentenek a büntetőjogi eljárásokon dolgozó ügyészekre és bírákra, amely rendkívül veszélyes precedenst jelent, amennyiben büntetlenül marad .

Az aláírók sérelmezik, hogy a politikai diskurzus során általánosságban korruptaknak , szekusoknak , sőt, patkányoknak címkézték az igazságszolgáltatás képviselőit, és a nép akarataként állították be azt a törekvést, hogy kivonják a büntetőjogi felelősségrevonás alól a választottakat . Mindez az utcai harc és mindvégig kitartunk kijelentésekkel együtt súlyos fenyegetést sugall az igazságszolgáltatás függetlenségével szemben - olvasható a közleményben, amely szerint a fenti minősítések, valamint a Vessünk véget az igazságszolgáltatás visszaéléseinek felhívás a bírák és ügyészek szakmai és erkölcsi hitelrontását jelenti.

A Romániai Bírák Fóruma kérte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot, hogy tegyen panaszt az Országos Audiovizuális Tanácsnál, az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál és más illetékes szerveknél a nagygyűlésen elhangzottak miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!