ERDON Országos hírek

2018.04.11. 10:36

Tiltaná az elektronikus cigarettákat

Az elektronikus cigaretták reklámozásának veszélyeire hívta fel a figyelmet a napokban Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár. Szerinte ezeket is be kellene tiltani közterületeken.

Az elektronikus cigaretták reklámozásának veszélyeire hívta fel a figyelmet a napokban Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár. Szerinte ezeket is be kellene tiltani közterületeken.

Az államtitkár egy CNN-riportra hivatkozik, amely szerint az utóbbi évek során Amerikában 900 százalékkal nőtt azoknak a középiskolásoknak a száma, akik elektronikus cigarettát használnak. Világos, hogy sürgősen tenni kell azért, hogy ne terjedjen el nálunk is hasonlóképpen, s ennek érdekében ezekkel kapcsolatban is ugyanolyan tiltásokat kell alkalmazni, mint a „klasszikus” cigaretták esetében – írta a napokban az államtitkár az egyik ismert közösségi portálon. Mint hozzáteszi, ezek hatását még csak most kezdték el behatóbban tanulmányozni, s még ha igaz is lenne, amit a kereskedők állítanak, mégpedig, hogy ez egy „egészségesebb” formája a cigarettázásnak, a visszatérés a dohányáruk agresszív reklámozásához hatással lesz azokra a gyerekekre és fiatalokra is, akik eddig még nem kezdtek el dohányozni.

Mindegyik egészségtelen

Arafat szerint amúgy formájától függetlenül, a dohányzás egészségtelen mindenki számára, azokra is, akik művelik, s azokra is, akik előbbiek környezetében vannak. „Hasonló offenzíva előtt állunk, mint a kilencvenes években, amikor pont a fiatalok és a gyerekek jelentették a fő célpontot” – fogalmazta Raed Arafat, aki egyúttal azt is kihangsúlyozta: nem azokról a legújabb alkalmatosságokról van szó, melyek felmelegítik a dohányt, s melyeket nemrég vezettek be – ezek hatását az elkövetkezendőkben vizsgálják majd – hanem a jóval régebben forgalomban lévő elektronikus cigarettákról.

Dr. Dorel Țîrț, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság szóvivője kérdésünkre elmondta: a törvény jelenleg csak a klasszikus cigaretták tiltására korlátozódik, de a közellátási egységek például szabadon dönthetnek arról, hogy az elektronikus cigarettákra is kiterjesztik-e a tiltást. Tény, hogy mindegyik típusú cigaretta egészségtelen, legyen szó akár klasszikus, akár elektronikus, akár a legújabb, úgynevezett IQOS cigarettáról, s aki egészséges szeretne maradni, jobban teszi, ha egyiket sem használja, mondta a szóvivő, viszont, tette hozzá, a környezetre nézve az elektronikus cigaretta kevésbé káros, hiszen égési termékek nem kerülnek a levegőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!