ERDON Országos hírek

2018.03.07. 09:01

Könnyebb lett a határátkelés – csak máshol

Feloldották a közlekedési szigorításokat Bulgáriában és Romániában is. A határrendészet arról tájékoztatta lapunkat, hogy ennek nyomán immár könnyebb lett a határátkelés – legalábbis déli irányban. Nálunk viszont kamionok torlódnak, személygépkocsik jelenleg nem.

Feloldották a közlekedési szigorításokat Bulgáriában és Romániában is. A határrendészet arról tájékoztatta lapunkat, hogy ennek nyomán immár könnyebb lett a határátkelés – legalábbis déli irányban. Nálunk viszont kamionok torlódnak, személygépkocsik jelenleg nem.

Nincs már érvényben az a számos szigorítás, ami a közlekedést lassította. Románia déli és keleti részén nehézkesen zajlott a közlekedés a téli időjárási viszonyok miatt. Hétfő hajnaltól narancssárga jelzésű fagyriadó volt érvényben, hiszen az időszakhoz képest szokatlan hideget mértek, helyenként mínusz 20 Celsius fok alá csökkent a hőmérséklet. A román vasúttársaság 37 járatot volt kénytelen törölni az ország déli részén, ezek többsége személyvonat, de a Bukarest és Konstanca, valamint a Nagyszeben és Craiova közötti járatokat is törölték. A vasúttársaság közlése szerint ez mintegy 4 százalékát jelenti a CFR által működtetett 1200 járatnak. Teleorman megyében lezártak néhány országutat, hogy eltakarítsák a lehullt havat, az útügyi társaság arra figyelmeztette a gépkocsivezetőket, hogy csak akkor induljanak útnak, ha halaszthatatlan dolguk akad. Bizonyos utakon forgalomkorlátozást vezettek be, így tilos volt közlekedni a 3,5 tonnánál nagyobb járművekkel. Közben bezárták a kikötőket az erős szél miatt.

Fejlemények

A határrendészet arról tájékoztatott tegnap, hogy a feloldották a téli időjárás miatt életbe léptetett közlekedési szigorításokat Romániában, illetve így tettek Bulgáriában is. Ez könnyebb közlekedést jelent a déli részeken. Viszont a mi térségünkben változó a helyzet. Szintén a határrendészet tudatta ugyanis, hogy magyar oldalon mindettől függetlenül továbbra is érvényben van a hétvégi kamionstop, és szerintük emiatt van az, hogy a román–magyar határon, főleg a Romániából való kilépéskor ismét torlódik a nehézgépjármű-forgalom. Hozzáteszik: „a magyar határrendészet a tavalyi, schengeni határokat érintő rendelkezések szerint folytatja az összes jármű alaposabb vizsgálatát”. A közlemény szerint a határrendészet mindent megtesz a várakozási idő csökkentése, valamint a hatékony ellenőrzés biztosítása érdekében, és a román–magyar szakaszon a két ország határrendészei változatlanul együtt dolgoznak. Mint ismeretes, már 2017-ben közölték az illetékes hatóságok, hogy megszigorították az országba bejövő és azt elhagyó személyek ellenőrzését, annak érdekében, hogy megakadályozzák azon, háborús övezetekből érkező személyek határátlépését, akik veszélyt jelenthetnek a közbiztonságra.

A Román Határrendészet felhívja a gépjárművezetők figyelmét, hogy a www.politiadefrontiera.ro oldalon tájékozódhatnak a hozzávetőleges várakozási időről minden határátkelő esetén. Az adatokat folyamatosan aktualizálják, így az utazók kiválaszthatják azt a határátkelőt, ahol a lehető legrövidebb alatt átesnek az ellenőrzésen. A www.politiadefrontiera.ro oldalon immár a kamionosok tájékozódhatnak, számukra is van ott külön applikáció. Felhívják továbbá a figyelmet arra, hogy a kamionosok is tervezzék újra útvonalaikat, hogy ne a torlódást regisztráló átkelőkhöz érkezzenek, hanem használjanak más átkelőket is. A határátkelésnél tapasztalt bármely rendellenességet a 021.9590 telefonszámon lehet jelezni.

Adatok

A friss kimutatás szerint csak hétfőn 9250 nehézgépjárművet ellenőriztek a nyugati határszakaszon, ebből 6000 Romániából való kilépésre jelentkezett. A csaknem 450 kilométeres közös román–magyar határszakasz mintegy kétharmadát – annak Arad és Bihar megyei részét – ellenőrző nagyváradi regionális felügyelőség azt közölte: átlagosan 2-5 percet vesz igénybe egy kamion ellenőrzése, de mindent megtesz a várakozási idő csökkentése, valamint a hatékony ellenőrzés biztosítása érdekében. A közlemény szerint a határrendészet mindent megtesz a várakozási idő csökkentése, valamint a hatékony ellenőrzés biztosítása érdekében, ezért a személyzet létszámát a megengedett maximálisra növelték. Kamionoknak Nagylak II-nél négy sáv van nyitva kilépéshez, Borsnál három, Nagylaknál és Varsándnál kettő-kettő. Hozzáteszik: a személyautók átléptetése „normális viszonyok között zajlik, nincs várakozási idő”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!