ERDON Országos hírek

2018.02.08. 08:16

Elégedetlen Tudorel Toader igazságügyi miniszter

Elégedetlenségének adott hangot szerda este Tudorel Toader igazságügyi miniszter a romániai igazságügyi törvényekről tartott európai parlamenti vita kapcsán. - jelenti az Agerpres különtudósítója.

Elégedetlenségének adott hangot szerda este Tudorel Toader igazságügyi miniszter a romániai igazságügyi törvényekről tartott európai parlamenti vita kapcsán. - jelenti az Agerpres különtudósítója.

A tárcavezető főleg azt kifogásolta, hogy ,,teljesen politikai síkon" folyt a vita. ,,Egyesek úgy beszéltek az igazságügyi törvényekről, hogy nem is ismerik ezek tartalmát"- nyilatkozta Toader a vitát követően, hozzátéve, hogy ,,fel fogja leltározni az elhangzott valótlanságokat". A miniszternek meggyőződése, hogy ,,nem az igazság kiderítése volt a cél", szerinte erre utal az is, hogy bár ő maga is jelen volt a vitán, nem engedték felszólalni.

Korrupció

,,Bár a mai vitán az igazságügyi törvényeket módosító tervezetről kellett volna hogy szó legyen, valójában a korrupcióról beszéltek. Márpedig a szabály azt mondja - és ezt a felszólalóknak is tudniuk kellett volna -, hogy ha nem tudod, miről beszélsz, inkább hallgass, mert így nem kockáztatod azt, hogy esetleg tévedsz" - fogalmazott a tárcavezető.

Toader ugyanakkor kifejtette, hogy a felszólalásában az Európai Bizottság álláspontját képviselő Vera Jourova, az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa nagyon jól ismeri a romániai igazságszolgáltatási rendszert, de az általa tett kijelentések ,,vélhetően nem tőle származnak".

Vera Jourova felszólalásában az igazságügyi törvények módosításainak felülvizsgálatára szólította fel a romániai hatóságokat, szélesebb konszenzust sürgetett, illetve hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság osztja a romániai utcai tüntetéseken részt vevők aggodalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!