ERDON Országos hírek

2018.02.13. 13:32

Alkotmányossági kifogást emelt a PNL és a PMP a marosvásárhelyi római katolikus líceum megalapításáról szóló törvény ellen

Alkotmányossági kifogást emelt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum megalapításáról szóló törvény ellen.

Alkotmányossági kifogást emelt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum megalapításáról szóló törvény ellen.

Beadványában a két alakulat hangsúlyozza, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról szóló jogszabály "nyilvánvalóan törvényellenes", ugyanakkor rámutat: a marosvásárhelyi tanács hatáskörében áll átszervezni bármely, területileg hozzá tartozó oktatási intézményt, nincs szükség ehhez a parlament beavatkozására. A PNL és a PMP szerint a törvény alkotmányellenes, mert sérti a hatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét, a helyi autonómia és a decentralizáció, illetve a szubszidiaritás elvét azáltal, hogy a helyi hatóságok kizárólagos hatáskörébe tartozó, sajátos és egyedi helyzetet szabályoz. A beadvány szerint ugyanakkor a törvény sérti az állampolgári jogegyenlőség és a diszkrimináció tilalmának elvét.

"Egyértelmű, hogy a törvény konkrét helyzetre alkalmazandó, egyetlen tanintézet megalapításáról rendelkezik, mi több: ezen tanintézmény atipikus, törvény általi megalapítása diszkriminatív az ország többi közoktatási intézményére nézve" - fogalmaz a beadvány.

A téma kapcsán adott nyilatkozatában a PMP képviselőházi frakciójának vezetője, Eugen Tomac azt mondta, az egyesülés centenáriumának évében olyan dolgokról kellene beszélni, "amelyek összekötnek bennünket".

"Meglátásunk szerint a nemzeti kisebbségek gazdagítják az országot, amikor azonban átlépnek egy határt, tennünk kell valamit. Úgy érezzük, a PSD, illetve szatelitalakulatainak azon aberrált döntése, hogy támogassanak egy olyan kezdeményezést, amelynek semmi köze nincs a kisebbségek követeléseihez, büntetést érdemel. Ez az oka annak, hogy nemzeti liberális párti kollégáinkkal megtámadtuk az alkotmánybíróságon a római katolikus líceum létrehozásáról szóló törvényt" - fogalmazott.

Florin Roman PNL-s képviselő a beadvány kapcsán elmondta, ezzel a törvénnyel "megnyitják Pandóra szelencéjét", és lábbal tiporják a helyi autonómia, valamint a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

"Miközben a PSD-ALDE-RMDSZ-féle banda a parlamentben ténykedik, Erdélyben számos olyan tanintézet létesül budapesti kormánytámogatással, amelyekben a gyermekeknek szállás- és étkezési lehetőséget biztosítanak. Több román iskolát megszüntetnek, és az ottani, szerény anyagi körülmények között élő román gyermekek átmennek ezekbe az iskolákba. Gyakorlatilag a szegény családokból származó román gyermekek elmagyarítása zajlik" - fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy miközben a kormány iskolákat zár be és osztályokat von össze, a parlament magyar iskola létesítéséről szóló törvényt hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!